Хората винаги са харесвали и искали красиво и фит тяло, независимо от кой пол. Естетиката и красотата на добрата и добре поддържана физика са безспорно красиви.
В последните 4-5 години фитнеса и състезанията в този спорт станаха много популярни в България.
Разбира се тях ги има от години, а в САЩ и Канада са ветерани в тази област, като всички сме гледали още от деца красиви жени и мъже със стегнати и оформени тела, показващи различни упражнения и рекламирайки фитнеса и различни продукти в списания и филми.

Почти всяка жена си мечтае за подобна визия, а мъжете да притежават дама с такава (разбира се и обратното) Дори моделите, които са на другата крайност да са супер слаби и неоформени, започнаха масово да спортуват и качват клипове от тренировките си.

Аз разбира се не съм изключение, като човек занимаващ се с диетология, спортуващ от дете и жена, която е суетна и обичаща да предизвиква себе. Мога да кажа,че спортната физика винаги ми е харесвала и съм се стремяла да поддържам такава, като в последствие това се превърна в професия, за което никога няма да съжалявам!
Истината обаче, е че при мен желанието за здраве и запазване на младостта по-дълго е водещото!

Бикини форма, популярните състезания – мода ли е това, цел за лична провокация, желание за по-добър живот, комплекси или нарцисизъм? Какво стои зад подобен вид визия и лесно ли се постига, какви са ползите и съответно има ли тайни и трикове….вреди?

Състезанията по бикини фитнес дават представа за нещо, което аз не подкрепям, подтикват към една малко по нездравословна част от полезния и активен живот, а в същност какво носят ?
Личностно удоволетворение, ефект върху егото ни (според класирането), инвестиция без възвращаемост, хора, които решават, че вече са експерти и са готови да практикуват или често разбиват здравето на страшно много момичета и момчета !

С риск да не се харесат думите ми не може човек на 22, 25,27 да е професионалист и да има знанията и опита за хранене и широки познания по диетика, човешка психология, спорт, камо ли да е треньор! Най-жалкото, е че болшинството дори не искат да се учат и да се акредитират!

Аз също съм се състезавала, но това беше след като вече се занимавах с диетология, спорт и работа с хора. Почувствах се готова и достатъчно опитна да започна тази нова страница от живота  ми чак на 30 г. Преди това, само учех, експериментирах и трупах опит паралелно с работата си тогава!От тогава на сам не спирам да надграждам знанията си, да записвам нови курсове, да се обогатявам.

Може да видите Биото ми тук:
https://www.healthsportspirit.com/за-мен/

Какво стои зад избора ми да се кача на сцена: няколко причини:

  1. Популяризиране на работата ми (2013/14) – тогава бях партньор на един нов сайт за спорт и онлайн треньори и бях първия треньор жена там, като направихме проект по моя идея, в който аз споделях цялата подготовка за първото ми състезание в дневник в сайта – хранене, тренировки, суплементация! Всичко чисто и прозрачно!

Аз съм изключителен перфекционист и сaмокритик и се насочих към сериозна федерация и състезание, а именно WBFF, доста скъпо удоволствие. Така за 4 месеца, от 51 кг. качих чиста мускулна маса 58 кг. и взех 2-ро място в категория Diva Bikini Fitness! 

  1. Другата причина е, че исках да преодолея страха от сцена и излизането пред хиляда души, които ще гледат мен, при това по бански ….. Истината, е че това ми попречи и да взема златния медал, защото не бях уверена, усмихната и не флиртувах с публиката и журито, което е част от този спорт, а аз не го одобрявам. В крайна сметка съм там за да покажа труд и физика, която съм изградила, а жените ги оценяват повече по сексапил, силикон и аксесоари, от колкото мъжете къдетo е по професионално и обективно съдийството.

Всъщност този неприязъм към сцената и начина, по който трябва да се фръцкам и позирам, винаги са ми пречили на представянето, но така или иначе за мен медала  не е бил важен, защото аз имах цели, които постигнах и страх, който преодолях.
Взимайки 2-ро място на WBFF, не почувствах нищо друго освен облекчение и желание
да слезна от сцената……., а и чантичка с гримове и шейкър за награда, инвестициятa ми WOW…J

 

 

 

 

 

 

 

 

Другите две състезания, на които съм се явявала ( WBPF Австрия и IFBB Републиканското тук) пак са били заради работата ми и след връщането ми в България от Бахрейн, където почти не поддържах връзка с клиенти от БГ и социални мрежи и имах нужда да се мотивирам да продължа с желанието си да помагам на хората да променят навиците си и живота си към по-добър.

Истината, е че тогава 4 месеца след връщането си не се докоснах до никакъв спорт и се подготвих само за 21 дена, както винаги на 100 % натурално, формата не беше топ, но задоволителна 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Последната причина, е че за мен спорта и храната трябва да се комбинират за здраве/ тонус и преодоляване на здравословни проблеми в следствие на лоши навици, и че исках да докажа че човек може да изгради идеална според данните си мускулатура и физика само и именно чрез познанията си за комбинациите на храните в съчетание със спорт, дисциплина и труд.

И така по същество 
Каква форма ще постигне даден човек и колко ще е трудно зависи от две неща:
Първо е физиката му/и и от къде стартира и второ е личната мотивация и желание.

Изключително много се спекулира с това колко усилия са нужни за да имаш преса, сепарация, нисък процент мазнини и да се спазва режим за тренировки и хранене.
По-голямата част от момичетата насочили се към такава визия или искащи да се качат на сцената в категория бикини са тренирали през живота си, има ли са някаква култура на хранене и обичат спорта.
Дори и да не са и да са нужни повече усилия за сваляне на кг. и оформяне с правилния режим и отдаденост са нужни няколко месеца дисциплина и желание за постигане на крайната цел.

От там нататък вече се продължава, надгражда и става начин на живот. Осъзнат и искан!

Да се храниш няколко пъти на ден, да тренираш 5-6 пъти седмично е въпрос на личен избор зад, който стоят различни мотиви. Това не е задължение, това доставя удоволствие. Диетата и въпросното гладуване далеч не са токова тежки и строги и са в последните 2 седмици от една подготовка и пак повярвайте тези хора консумират повече храна, от колкото някои могат и да мечтаят.
Чиста човешка психология: какво съм готов да дам, за да постигна целта Х!!!

Проблема в повечето случаи е заради незнанията на тези състезатели(и техни треньори), които се ограничават до 5 вида храни, а ако разбираш от състав и действие на храните, това е абсолютно ненужно!
Аз не обичам фитнесджийския начин на живот и мислене и винаги съм се старала да го избягвам.

Знаете ли, веднъж не съм чула професионален спортист по лека атлетика, гимнастика, тенис, ски, бойни изкуства и т.н. да хленчи толкова, колкото фитнес състезателите, а те тренират часове на ден цял живот до прекратяване на състезателната си кариера! Допинг тестовете там ги има наистина, както и последствията от положителни такива!

Когато един човек се води единствено и само от егото и нарцисизма си, той обикновено не е честен с околните,( даже и със себе си), защото за него е важно само да се чувства добре в кожата си, да е оценен от масата и да брои лайковете и коментарите от постовете си или просто да печели от това.

Този тип хора правят тези усилия и заради комплекси в миналото, общественото мнение и признание, което търсят и когато отидат да се докажат и не спечелят се вижда по изказванията им и замръзналата усмивка на сцената!

Не знам как може мнението на шепа непознати да е толкова важно и това да е основната мотивация!

Аз също съм имала комплекси за неща във физиката си, които не харесвам и това също ме е подтикнало да искам да се занимавам с диетология и спорт и винаги ще се радвам за това, че положих нужните усилия, защото ако не бях най-вероятно щях да съм болна и нещастна. Бодибилдинга в съчетание с други видове физически натоварвания и правилно хранене, променя и да изменя физиката и може да помогне за много неща в положителна насока. Но това става с времето и положените усилия!

В годините съм била на различни състезания в България и чужбина като наблюдател, а зад кулисите на тези, в които аз съм участвала или помагала съм се погнусявала от хората там, неколегиалността, лицемерието, ниския интелект, самовлюбието и т.н. Дори в залите всеки ден може да се нагледаме на такива хора за съжаление, хора водени единствено от егоцентризма си!

Не ме разбирайте погрешно, статията не е негативна и не целя това, освен това не е за категории като физик, културизъм и мъжкия пол, където е ясно как стоят нещата, а за женски фитнес и резултати! Трябва да има и доза истина, за да са запознати повече хора и желаещи да отделят време за този спорт и  състезания, или за мечтата да изглеждат така!

Искам да кажа на тези от Вас, които имаш грешна представа, че нещата не са такива, каквито изглеждат и да се замислят когато правят личен избор! Нито са толкова трудни и непостижими – всичко е до желание, дисциплина, приоритети! Всеки, който го иска достатъчно може да го направи, но в този спорт предимно се дава, инвестициите са големи и водят само до личната Ви удоволетвореност!

Instagram постовете на пулещи се в огледалото и камерата дами, на голите дупета всеки божи ден  целящи да мотивират, на наблягане единствено продажбата на продукт, на голотата и на сексапила, силикона и прочие без съдържателен текст, учене на нещо, предоставяне на някаква информация……. кое Ви мотивира тук?
Защо толкова много масата момичета искат да са еднакви и да излъчват нула интелект? Всяка популярна дама започва да качва клипове и да предлага режими……………..,а здравето на хората, то не е важно!!

Към визията и подготовката, няма как да не спомена и може би най-основното, а именно хранителните добавки и препарати. Тук вече нещата могат да станат много сериозни и приема на тези добавки към режима да направи 50 % от формата, както е и много често. Няма как разбира се без хранителен режим и спорт да се постигне нещо само с хапчета, прахчета, инжекции!

Храната е в основата не само на добрата визия, но и на здравето, никога не се съмнявайте в това. Най-мощните фет бърнери или стероидни препарати да ползвате, ако хапвате богато и не тренирате само ще си навредите още повече на здравето.

Аз винаги съм казвала,че съм натурален спортист, състезател и т.н. Под натурален за мен е човек, който ползва само натурални хранителни добавки (витамини и минерали, антиоксиданти, мастни киселини, билки, аминокиселини и протеин) + храната си.

Всички останали спортни хранителни добавки като (препарати за изгаряне на мазнини и мощни фет бърнери, азотни бустери със стимуланти, стимулатори на тестостерон, разстежен хормон, такива подтискащи естрогена и т.н.) оказват влияние на начина по, който тялото ни реагира на тренировките, храненето, възстановяването, твърдост на мускула, обем, сепрация, общо здраве и разбира се крайният резултат във визията. Спортните хранителни добавки помагат страшно много и забързват процеса, разбира се според отделния индивид и това, което той дава от себе си.

За първото ми състезание, когато аз нямах опит с хранителните и спортните добавки съм взех следните неща: Витамини и Минерали, Проетин, БЦАА, Гутамин, ЗМА, Кре алкалин, 1 опкоква М стак, 1 опаковка Стерол Комплекс, Йохимбин (месец преди състезанието), Диуретик Комплекс  2 седмици преди състезанието и много вода от 5 до 10 литра на ден в последните 10 дена…..голяма грешка!

Какво да Ви кажа, въпреки силата и издръжливостта ми, изключително прецизния ми тренировъчен ( двуразов за 4 месеца) и хранителен режим тогава, ако не ги бях взела, може би нямаше да постигна формата и да каза чиста мускулна маса 6-7 кг. което за жена е страшно много за 4 месеца!

Грешките, които допуснах тогава ме накараха да искам да уча много задълбочено над това само чрез хранене, спорт и възстановяване може да се постигне същата форма. Стреса над организма от всички съставки и стимулани в тях, високия пулс, нервност и напрежение, измореното тяло , безсъния и абсолютно безсмисленото ми обезводняване тогава накараха тялото ми да страда около 3-5 месеца за да възвърне нормалните си метаблитни процеси и форма. Да се изчисти от приетото и дори от течности, аз не исках да видя вода!
Вече е факт и повече от 4 години, в които аз не съм докоснала подобни спортни хранителни добавки, а формата ми смея да твърдя е винаги много добра без промяна в кг., изчистена, със сепарация, атлетична и женствена физика!

Приема на много спортни добавки за повишаване на ефективността плюс все по-голяма употреба на стероидни препарати от много състезателки и най-лошото любителки е много страшно и е честа причина да не може да познаете някой от състезателната му форма до 2 месеца след това, когато има значителна разлика и никакъв помен от красиво, атлетично и изчистено тяло. Легитимната продажба в БГ прави, така че всеки може да си ги купи, употребява, а оттам и да стигне до страничните ефекти.

(Нали не си мислите, че няма такива)!

Най-честите ползвани от жени анаболни андрогенни стероиди са Анавар, Стромба, Примоболан и стимулнти като HGH ( растежен хормон), ефедрин, кленбутерол – всички споменати като изключим HGH са изключително достъпни и се дават масово от треньори на много момичета!

Дори популярните трансформации и предавания (включително тези в БГ) показвайки преди и след разликите са с една шепа помощни „нещица“, просто никой не го казва, защото това е реклама и индустрия, в която много се печели и става все по популярна!

Много лесно се разпознава женската физика изградена с прием и без прием на препарати. Атлетичната и уформена мускулатура, когато е натурална, колкото и добре да се храните и възстановявате, все пак в отпуснато състояние е гъвкава и по-мека, при движение и тренировка мускула се променя и движи.

Мен лично много пъти са ме питали какво взимам, защото го докарвам целогодишно да съм във форма, но на мен това ми е работата и знам какво да правя с храната и в залата. Въпреки всичко, супер сепарация на краката и липса на вода във вътрешната част на бедрата почти не съм успявала да докарам, просо защото не бих се лишила от това да живея пълноценно за едната перфектна визия или да се тровя с хапчета!

При натурални трениращи/състезатели кожата не е тънка като хартия и особено в долната част на тялото при жените в седалището и бедрата, тази липса на мазнини, вода, вените, кoито изкачат и тоталната липса на подвижност на мускула са много точен признак за употреба на спортни добавки със симуланти и стреоидни препарати.

Направете разликата в следните популярни Фитнес модели/ състезателки/ треньори:

Anita Herbert                                     Lola Montez                                                Yarishna

 

 

 

 

 

 

 


Съответно други три популярни дами:

Anllela Sаgra                                                    Karina Elle                                              Valentina Lequeux

В работата ми имам много примери, на момичета давали ми режимите и схемите си на прием и т.н.
Имам такива приемани в болница със сериозни здравословни проблеми и още по-сериозни последици. Жената и нейната хормонална среда са с повече особености, жената трябва да бъде майка, да има цикъл, да забременее и износи плода.
Да бъде жена преди всичко!
Манията за слабо и фитнес тяло кара хората без познания да се подлагат на сериозни небалансирани диети, плюс приема на силни фет бърнери и други. Те унищожават не само подкожните си мазнини, това оказва влияние и върху органите, мозъка и функциите на тялото! Повечето бикини състезателки от близо изглеждат страшно и изключително изтощени, да не говорим за промените със скули и челюст при някои от приема на HGH и стероиди!!!

Знаете ли, познавам момиче, което си беше поръчало режим от състезателка с 2 годишен стаж в залата давайки и диета без прием на мазнини, сол, никакви добавки за здраве и възстановяване и нищо друго освен пилешко филе, бял ориз, зеленчуци ….всичко това за месеци прием…….Резултата отлепен бъбрек, 25+кг. след сваляне на 15 от глад и лекарства до края на живота и плюс репродуктивни проблеми!
Кой има вина тук?
И двете страни, в света, в който живеем не може никой да си позволи да вярва сляпо, да не чете и да не се интересува, какво си причинява, защо нещо е токова ограничено и т.н.

Напоследък забелязвам масово премахване на мазнините от менюто …..при това полезните.
Знаете ли, че те са в основата на дебелината на лигавицата на матката, добра плацента + приема на Фет бърнери, които понижават мазнините в тялото и нивата на прогестерон спадат драстично са една от основните причини за спонтанни аборти и трудност за задържане на плода?
Възрастовата граница на проблемите със забременяване пада все повече, а момичетата които се захласват по с фитнес от 20г., тренират много често грешно, взимат каквото взимат, ограничават много приема на животински протеини, защото е модерно да си веган, на мазнини, хранят се предимно с зеленолистни/кръстоцветни, никакви плодове и т.н,, обезводняват се често, цикъла е кратък или липсва. Като добавим и производствения процес на много храни, еми всичко това води до последствия!

Когато здравословното хранене, фитнес и други спортове са с насоченост към любов към самите нас, това е видимо и на лицата ни!
Здравословно хранене означава да сте отговорни към себе си в 80 % от времето си, да имате хранителна култура за основните макроси и микроси, да се храните по-често, да избягвате захар, пакетирани храни, газирно и т.н.
Да спортувате когато и колкото можете, но поне 2 пъти седмично!
Нали не мислите, че човек, който внимава какво яде, тренира и е активен, може да надебелее от парче пица, 1кг. плод защото му се яде диня или 200гр. сирене и мляко? Манията по спиране на млечни, защото не се усвоявали и били вредни, но всичко живо пие суроватъчен протеин…тази тема както казах ще засегна допълнително!

Този начин на живот не означава да се лишите от всичко вкусно, да не опитвате нови неща като пътувате, да не може да се насладите на живота.
Така Вие ставате роби на собствената си суета и модата. Всичко е до самоконтрол, себепознание и време, което да отделите. После става хоби, начин на живот, наслада, щастие от това, че сте здрави и се чувствате добре в кожата си.
Търсете професионалисти в сферата, които са склонни дори да Ви откажат, ако това е против принципите им на работа и не предлагат всички познати в момента режими на хранене…..това е абсурдно!

Аз лично нямам кантар, ако не съм гладна хапвам колкото да ми работи метаболизма, не смятам калории. Когато не се чувствам в кондиция за нещо не го правя. Разбира се това са изключения, но не се напъвам на сила!
Ненавиждам лошо приготвена храна поднесена в кутия (винаги е подредена и цветна), тя трябва да доставя удоволствие да е сервирана красиво. Разбира се се храня и навън, има достатъчно добри ресторанти!
Да се храниш по часовник, да мъкнеш храна по самолети, почивки, на плажа всеки ден…..

Никога дори и преди състезания, не съм се хранила фитнесджийски(белтъци, броколи, пилешко филе, ориз в 80 % от времето), това е толкова нелепо и показва единствено липса на знания.
Неслучайно и много желаещи да променят визията си се демотивират и отказват да консумират определени храни с години и казват фитнеса и диетите не са за мен, а истината, е че са попаднали на лош режим!

Аз обичам Италианска кухня,хляб, вино, Кока Кола, Крем Брюле и шоколадово суфле – позволявам си ги 1 път седмично, може и повече. Консумирам глутен и лактоза, но умерено (за тази мания ще напиша друга статия).
Когато пътувам опитвам всичко, което мога и искам и не спортувам, но се движа много по различни забележителности и места. Тялото ми произвежда хормони, които ме карат да се чувствам добре, психиката и физиката ми си почиват от стандартното и винаги се връщам в прекрасна форма и заредена!
Ние сме изградени от хормони и всичко в ежедневието ни води до тяхната промяна!

Наистина се надявам се статията да се разбере правилно!
Истината, е че Wellness Coach е това към което аз съм се насочила, с което се занимавам, а тук физическото и психическото здраве на индивида са ключови.
Зад моите думи седят учене в различни области и доста професионален опит.
Наблюдения, допуснати грешки, болки и здравословни проблеми, борба и успехи.
Това е и работата на Wellness Coach специалиста, да помага в различни аспекти от живота на хората, чрез наученото и приложеното, но и с личния и житейски опит, през който той е преминал в годините, а практиката е това, което ни учи най-добре!

Здравето е отговорност, не го забравяйте и се грижете за него отговорно!

Автор: Линда Робертович
www. HealthSportSpirit.com