Микроелементите са витамини и минерали, необходими на организма в много малки количества. Въпреки това, въздействието им върху здравето на тялото е критично и дефицитът на който и да е от тях може да причини тежки и дори животозастрашаващи състояния. Те изпълняват редица функции, включително дават възможност на тялото да произвежда ензими, хормони и други вещества, необходими за нормалния растеж и развитие.

Недостигът на микроелементи може да причини видими и опасни здравословни състояния, но също така може да доведе до намаленa енергия, депресия, трудна концентрация, нарушеия в метаболизма, косопад и много други. Това може да доведе до много проблеми със здравето, намалена трудоспособност.

Модерните диети, високия процент на предлаганите преработени и пакетирани храни и консумацията им сред обществото, води до сериозни дефицити. Същевременно рядкото тестване на нивата на витамини и минерали води до късното откриване на тези дефицити. Хубавото, е че като изключим дефицита на Б12, който е рядък и предимно при вегани и някои по-ниски нива на други витамини от Б група, които могат да доведат до изключително свриозни и пагубни последствия, при един преглед и взимане на съответните мерки, всичко е поправимо!

Много от тези дефицити и неразположения могат да бъдат предотвратени чрез обучение по правилно хранене и консумация на здравословна и балансирана диета, съдържаща разнообразни храни, както и обогатяване на храната и добавки, когато е необходимо. Избора на витамини и минерали, вида и произхода им трябва да са прецизно избрани и да не правите компромис с качеството на сурвината и добрите производствени практики на компанията. Търсете комании с история и опит!

За да има девифицит, трявба да сте наясно какво евентуално го е причинило, лоша диета, пропускливост на червата или друго заболяване на червата, тежки хронични състояния, явтоимунни заболявания, стрес и т.н.

Прима на витамини под формата на хранителни добавки не трябва да е просто прищявка, а необходимост и със сигурнст не постоянен. Имайте предвид, че след опрделена възраст вече това може да се преразгледа, като пак се отчитат личните нужди. Ежедневните комбинации от Витамини и Минерали, които се предлагат на пазара, са с препоръчителен дневен прием, имайте предвид, че тези препоръки не са променянни от десетки години, съдържанието на микронутриентите подбрани вътре е прекалено ниско за да доведе до проблеми, а и не се знае какво ще усвои тялото Ви от този прием.

Физически активните хора и спортисти, имат по-високи нужди от приема на определни микронутриенти, но  отделните статии за някои от тях ще ги намерите.

Кои са основните витамини и вида им:

Витамините с разделят на две групи и сега ще ги разгледаме!

ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Те пътуват свободно през нашето тялото. Частта, която тялото не използва и не усвоява, преминава през бъбреците и напуска тялото като урина или изпражнения. Тялото се нуждае от водоразтворими витамини в чести, малки дози. Малко вероятно е те да достигнат токсични нива.

 

Аскорбинова киселина (витамин С)

Мощен антиоксидант, който е част от ензим, необходим за протеиновия метаболизъм. Много важен за здравето на имунната система и подпомага усвояването на желязото.Среща се само в плодовете и зеленчуците, особено в цитрусовите плодове, зеленчуците от семейството на зелето, пъпеша, ягодите, чушките, доматите, картофите, марулята, папаята, мангото, кивито.

Витамини от групата Б

Тиамин (витамин В1)

Витамин важен за нервната функция. Той е част от ензим, необходим за енергийния метаболизъм. Намира се във всички питателни храни в умерени количества: свинско месо, пълнозърнест или обогатен хляб и зърнени храни, бобови растения, ядки и семена.

Рибофлавин (витамин В2)

Той е част от ензим, който необходим за енергийния метаболизъм. Допринася за нормалното зрение и здравето на кожата. Съдържа се в мляко и млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнест или обогатен хляб и зърнени храни.

Ниацин (витамин B3)

Част от ензим, също необходим за енергийния метаболизъм. Важен за нервната система, храносмилателната система и здравето на кожата. Съдържа се в месо, птици, риба, пълнозърнест или обогатен хляб и зърнени храни, зеленчуци (особено гъби, аспержи и зеленолистни зеленчуци), фъстъчено масло.

Пантотенова киселина (витамин B5)

Пантотеновата киселина е основно хранително вещество, което играе жизненоважна роля в няколко метаболитни процеса в човешкото тяло. Тя участва в синтеза на мастни киселини, холестерол и хормони, а също така е необходима за производството на енергия от храната. Широко разпространен е в в храните от различни групи – месо, риба, млечи, зърнени, зеленчуци и някои плодове.

Биотин(витамин B7)

Ефективно противодейства на процесите, които причиняват загуба на коса, възстановява здравината на нокътната плочка, заглажда и успокоява кожата. Широко разпространен в храните и също така се произвежда в чревния тракт от бактерии.

Пиридоксин (витамин B6)

Той участва като коензим в над 100 метаболитни реакции. Необходим за протеиновия метаболизъм, мобилизиране на гликогенa в мускулите, транссулфуриране на аминокиселини и синтез на невротрансмитери. помага за производството на червени кръвни клетки.Съдържа се в пълнозърнестите храни, пилешкото месо, свинското месо, рибата, зеленчуците, плодовете (с изключение на цитрусовите) и яйцата.

Фолат (фолиева киселина, витмин B9)

Част от ензим, необходим за производството на ДНК и нови клетки, особено червени кръвни клетки. Без фолат няма да можем да съществуваме, тъй като телата ни няма да могат да генерират нови здрави клетки. Намира се в листни зелени зеленчуци и бобови растения, семена, портокалов сок и черен дроб; сега се добавя към повечето рафинирани зърна.

Кобаламин (витамин B12)

Б12 част от ензим, който се  разгражда на активни форми в организма, като индиректно или директно той участва в над 100 процеса – някои от тях с изключителна важност, като  производството на ДНК и деленето на червените кръвни телца. Изключително важен за нервната функция. Среща се само в животинкси храни – месо, птици, риба, морски дарове, яйца, мляко и млечни продукти; не се среща в растителните храни и за това веганите трябва задължитлено да го набавят чрез добавка към храната и чрез хранителна мая!

МАСТНОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Те се съхраняват в клетките на тялото. Те не се отделят от тялото толкова лесно, колкото водоразтворимите витамини. Мастноразтворимите витамини могат да достигнат токсични нива, ако получавате повече от необходимото.Ако следвате балансирана диета обикновено тя осигурява достатъчно водоразтворими и мастноразтворими витамини. Хората на възраст над 50 години и някои вегетарианци и вегани може да се наложи да използват повече добавки, както и хора с различни здравословни проблеми.

Витамин А – ретинол(и неговия прекурсор*, бета-каротин, който се превръща във витамин от тялото.)

Той е необходим за растежа и диференциацията на тъканите, растежа на костите, репродуктивния процес, ембрионалното развитие, синтеза на гликопротеини, предотвратяването на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Витамин А поддържа имунната ни система и намалява риска от  инфекции.  Витамин А от животински източници: обогатено мляко, сирене, сметана, масло, обогатен маргарин, жълтък, черен дроб.

Бета-каротин (от растителни източници): Листни, тъмнозелени зеленчуци; тъмно оранжеви плодове (кайсии, пъпеш) и зеленчуци (моркови, зимна тиква, сладки картофи, тиква).

Витамин D

Витамин D е едно от основните хранителни вещества, които поддържат човешкото здраве.

Физиологичната роля на витамин D е да доставя на организма калций, както и да поддържа  калциевия баланс. Той е  необходим за изграждането и поддържането на здрави кости. Има две основни форми на Витамин D, Витамин D3 (холекалциферол) и Витамин D2 (ергокалциферол). Витамин D има множество ефекти върху биологичните процеси, регулиращи метаболизма на калций и фосфор, както и върху клетъчната пролиферация, диференциацията, апоптозата, имунната регулация, геномната стабилност и неврогенезата.

Организъмът си доставя Витамин D чрез храната (около 10%) и излагане на слънчеви UV лъчи (около 90%).

Има го в яйчните жълтъци, черен дроб, тлъста риба, ядки, обогатено мляко и веган продукти.

Витамин Е (токоферол)

Витамин Е, е антиоксидант, бори се със свободните радикали , които увреждат клетъчната структура. спомага за поддържането на нормалните клетъчни мембрани, съдовата и нервната система. Има 8 известни форми на витамин Е. Най-активната и биологично ефективна форма е алфа-токоферолът, който обуславя и необходимостта от витамин Е за организма. Недостигът на витамин Е може да възникне в резултат на неадекватен прием с храната или синдром на чревна малабсорбция. Съдържа се в полиненаситени растителни масла (соево, царевично, памучно, шафраново), зеленолистни зеленчуци, пшеничен зародиш; пълнозърнести продукти, черен дроб, яйчни жълтъци, ядки и семена.

Витамин К (фитонадион)

Витамин К се образува с помощта на бактериите в човешкото тяло. Участва в процесите на кръвосъсирване като коагулант, предпазвайки от кръвозагуба при нараняване. В организма спомага за синтезиране на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, бъбреците и костите. Този витамин всъщност е група съединения. Най-важният от тези съединения е витамин К1 и витамин К2. Витамин К1 се получава от зелени и някои други зеленчуци. Витамин К2 е група съединения, получени до голяма степен от месо, сирена и яйца и синтезирани от бактерии.

„Живей с любов към себе си“

Линда