Част първа – какви са основните причини за водната задръжка


Както често съм писала в мои статии, жените най-много се оплакват от краката и дупето
си. Често обаче, да не кажа в 70 % от случаите не се прави разлика между % мазнини и
водна задръжка. Докато в основата на качването на мазнини (при здрави хора) е неправилното хранене, то водната задръжка е свързана и с хормоналните промени в тялото ни всеки месец и с липсата на адекватни количества вода и с приема на храна. Спорта разбира се също е важен.

Така ще се опитам на кратко да кажа какви са основните прични, кои са храните, които трябва да избягваме и на кои да наблегнем, какви добавки може да включим и какви не е желателно да ползваме. Какъв да бъде спорта и с какво да сме по внимателни.

Причини за водна задръжка:
– Липса на достатъчно вода – водата е основна част от нас, за това и ние трябва да я консумираме. Има много тези за това колко трябва да е тя. Аз съм за принципа 0,35 мл./кг + задължително поне 1 л. по време на спорт. Така например аз като 58 кг. пия минимум 2 л. вода на ден, ако не тренирам, но аз имам всеки ден имам физическа дейност и минималното става 3,5 л. вода. Водата трябва да е старта на вашият ден! На гладно поне 500 мл. вода с ниско Ph – 7 – 7,5 по възможност изворна, не минерална и сменяйте различни марки. Аз ползвам кана с филтър и ги редувам с изворната. Водата приета сутрин, помага на тялото да се отвори за приема и, но най- важното пречиствате се от токсините и слузта по червата натупани през нощта и предния ден. Подпомага дезинфекцията и избистря тена на лицето. Може да добавите лимон и мента в нея!
Ако имате възможност не пийте вода 15 мин. преди хранене и 15 мин. след.
– Липсата на качествени Витамини и Минерали – дефицита на някои минерали е толкова сериозен, че е в основта на много женски проблеми – цинк, магнезий, селен, йод, желязо, фосфор, Витамини от група Б, Витамин Д и Ц. Докато тялото ни се поти, независимо от причината ние изхвърляме огромна част от тези вещества. В комбинация с приетата вода, направо се измиваме и започва да се роши. Ако добавим и нискокалорична диета с ограничения от протеини и мазнини, резултата може да е доста сериозен и водната задръжка ще е най-малкият ни проблем.
– Консумация на сол – солта задържа вода, това е известно. Но не солта, а дозата! Солта обаче – Йодираната е много важна за правилното функциониране на Щитовидната жлеза и трябва да я има, просто внимавайте с количествата. Калий и натрия са елементи без които не можем. Има един страхотен трик за водната задръжка – на всеки две седмици в сутрешната вода добавяйте морска сол няколко кристала предварително залята с гореща вода за да се разтопят. Да е приятна на вкус, не солена! Така 7 -10 дена. После почивка и пак! Солената вода е електролит, а електролитите изпълняват много важни функции в тялото.
– Млечните продукти – обожавам ги и никога няма да спря да ги консумирам. Проблема при тях и защо задържат вода е: солта в тях, маслеността и лактозата. За това консумирайте по-малко от тях и предимно ниско маслена извара, кисело мляко и Овче сирене/Моцарела. За да не е солено сиренето се накисва в топла вода за 12 часа! Консумирайте със зеленчуци – разделно хранене е важно!
– Алкохол – тук аз съм малко противник. Защо? Защото алкохола дехидратира. Проблема не е в алкохола на следващият ден като сме подпухнали, а в липсата на достатъчно вода докато го пием ( газираните напитки не се борят за течност) и в консумацията му с храните. Помнете водата изчиства….
– Липсата на движение и спорт – разбира се движим ли се, се потим, а така изхвърляме вода. Намерете спорта, който Ви допада и го практикувайте смело. Но не забравяйте Витамините и Минералите.
– Менструация, ПМС и раждане – какво да кажа тук…обречени сме  Но понякога просто трябва да оставите периода да мине. Консумирайте повече зеленчуци и зелен чай/Мента , по малко шоколад и захар.
– Бъдете наясно със здравословното си състояние – кръвно, сърце, хормони, функция на Щитовидната жлеза и яйчници. Масово жените не следят редовно здравето си!
– Въглехидратите, Всякакви полуготови, мазни,солени,сладки храни – въглехидратите или по точно белите брашна, комбинацията им с мазнини,сол и захар. Дори няма да коментирам много. Няма как един чипс, Бейк Ролс, Бадеми със сол, Торта,Пица с 5 вида сирена и салам и т.н. да са полезни и да не се отразят. Разбира се задържаме вода заради солта, но и заради захарта. Захарта е по-сериозният проблем от солта, тя наистина убива. От рафинирана захар, тялото няма нужда. Захарта в плодовете, зеленчуците и бавните въглехидрати е достатъчна за правилната функция на мозъка ни! Искате шоколад, окей но нека не е всеки Петък, преди всеки цикъл. Заместете го с Фурми, Шоколадов протеин, Стафиди, Стевия. 1 Път месечно хапнете шоколад! Мазнините –  ! Те полепват по вътрешността на червата ни и се наслагват. Ако сте подути и подпухнали, спомнете си какво сте консумирали и ще си отговорите на много въпроси.

Всеки си позволява нещо, но трябва да е научите как да кмбинирате храните и по кое време да ги ядете, като най-добре е да си ги правите сами с качествени продукти.