Могат ли жените да изградят големи мускули?

 

Тази тема е толкова дискутирана и обсъждана, колкото и темата за кардиото и мускулната маса!

Мои клиентки също често ми казват:

-Линда Моля те да не стана като културистка, не искам да ставам здрава и мускулеста, само да се стегна и оформя.
Ако влезнете да четете статии, постове на любители и професионалисти в 80 % от случаите ще прочетете, че жените няма как да станат мускулести и че повече кардио ще ви направи плоски, меки и без обем.

Да, но и не – всичко е относително и е свързано с много фактори.

Първо искам да обърна внимание над това, че всеки човек (мъж и жената) е уникален и има определени генетически заложености в себе си.

Това как дадена храна, спорт, методика, добавки ще се отразят на този индивид е строго индивидуално!

Жените няма нужните нива на Тестостерон за да изграджат мускулна маса! Факт –  този хормон е в основата на изграждането на ММ, но за да се случи това трябва да има поредица от последователни действия, които са взаимно свързани. Сами по себе си нивата на даден хормон не водят до крайния резултат, важно е какво правим като физическа дейност и какво консумираме !!! Това означава, че не е вярно,че жените не могат да станат с по сериозна мускулатура, просто е по трудно и изисква повече време.

Това какво консумираме е свързано и как ще повлияе важи и за случаите когато има хормонален дисбаланс – храната може да окаже огромен контрол над нас.

Добавките повишаващи нивата на Тестостерон са толкова много на пазара и пак смятате ли, че ако ги взимате и не тренирате, не консумирате протеин в по-голямо количество ще станете като Хълк, само заради повишените нивата на този хормон? НЕ!

Говорейки за това е важно да отбележа и факта, че започвайки от нулата, изграждането на физика и постигане на целта са свързани разбира се и с началната форма –  % мазнини, % вода, % ММ.

Жените, които приемат мита, че ще изградят големи мускули, ако тренират с тежести изпускат възможността да се радват на всички ползи, които могат да предложат вдигането на тежести и бодибилдинга.

За съжаление този мит е толкова вкоренен в психиката на жените, че дори след като се обясня фактите на моите жени-клиенти, те все още се страхуват да вдигнат тежести.
И така жените, които вдигат тежести в тренировките си, изграждат ли повече мускулна тъкан?
Да, разбира се, но няма да са големите огромни мускули като тези на професионалните състезателки.

Има жени, които са предразположени към изграждане на по-голяма мускулна маса, аз например съм от тях и ако реша да стана състезателка във физик категория ми трябват няколко месеца. Но това освен многото тренировки ще стане и поради факта,че съм много тренирана и доста силна физически и това от друга страна води до увеличаване на силата и тежестите( до достигане максималният предел) съответно и до покачване на ММ.

Много жени, които се занимават професионално с фитнес и знаят какво да правят могат и тренират силово във времето ще стават по обемни, за това тук е тънкия момент кога да спреш и какви са познанията ти  – спорт, хранене, добавки!

Снимките по долу го показват – жените могат да са мускулести когато го искат.

Състезателките от WBFF Andreia Brazier  и Hattie Boydle – атлетки, които са се отдали на този спорт и за няколко години драстично развиха физиката си.

В тази федерация беше и моето първо състезание бях излезнала малко от женственото, но средата често те въвлича в това + любовта към спорта!

Аз познавам изключително много момичета с данни, които си развалят фигурите именно от мания по спорта, незнания в материята и употреба на добавки и по-силни препарати, гонене на бързи резултати, състезания!

 

 

 

 

 

 

 

Жените, които тренират силово често са тежки, но не изглеждат пълни, нали?

Това е така, защото мускулите тежат повече от мазнини. По този начин, докато увеличавате мускулната тъкан, теглото ви ще се увеличи, но мазнините ви ще намалеят, като ви осигурят добре тонизирано секси тяло, което повечето жени могат да мечтаят.

Мускулите изгарят калории естествено, дори когато спите. Всъщност изследванията показват, че за всеки килограм мускул, който изграждате, ще изгорите 70-100 повече калории на ден. Звучи ли Ви добре?

Силовите спортове са важни и по друга причина. Те са превантивно действие срещу остеопороза – ниска костна плътност. Фитнеса и силовите тренировки укрепят и да увеличат костната плътност. Изследванията показват, че шест месеца вдигане на тежести може да увеличи костната минерална плътност с до 15%. Тъй като увеличавате мускулната си тъкан, костите ви трябва да се адаптират, за да се адаптират към това увеличение на мускулната маса, костите ви реагират чрез увеличаване на плътността.

И преди съм писала,че естетическата полза от спорта не е най-важната и основната, а грижа за годините, в които ще навлезем след навършване на 50 години.

И така, какво е важно да знаете за да може спокойно да тренирате с тежести и да не се страхувате.

Храната е основният източник на енергия за тялото ни.

Тя е и в основата на добрата физика ( при здрав човек) – дали сме слаби, добре сложени, пълни, с наднормено тегло, мускулести – тя е ключа.

За това когато нямате познания имате нужда от професионално изготвен режим, когато започнете да спортувате.

Храната приета преди и след спорт е много важна. Какво и колко често консумираме също.

Ако тренирате силово и гладувате най-вероятно няма да качите Мускулна маса, ако обаче консумирате по 1 кг. месо на ден, ще качите мускулна маса, ако включите повече мазнини и въглехидрати обаче ще качите и мазнини т.е. това е процес, ако ги изключите напълно някой макронутриент ще си навредите със здравословни проблеми, който ще се отрази след време –  храненето се следи, контролира и променя.

Каква е разликата когато се тренира професионално и това е работата Ви – състезател, фитнес модел, треньор ?

Освен спорта и храненето се включват се хранителни добавки, често и препарати.

Храненето – 5,6,7 хранения на ден и много тренировки и тежести. Така от жена със спортна и добре оформена физика, вече става по мускулеста и води до страха на повечето жени да изглеждат така.

Но момичета това е целенасочено и търсен резултат и отнема години работа и отдаденост. ЗАПОМНЕТО ГО!

Дори да не взимате много добавки, но тренирате по методика, давате повече протеин на тялото, то пак ще расте, но по бавно. Ако прекалявате с протеина(което е много често) вече ще имате и повече водна задръжка.

Често се употребява израза Off season, в който красивите жени от сцената нямат нищо общо седмица след състезанието и в следващите месеци са с 5-10 + кг. именно в резултат от  чистенето на тялото от прекалено излишни и ненужни неща вкарани в организма.

Балансираното хранене и правилното трениране са достатъчни за добра визия. Добавките могат да се ограничат също до минимум и от тях има някои, които ви пазят и възстановяват.

Ако не искате да ставате мускулести, тренирайте по програма, променяйте упражненията – повече свободни тежести, кардио, опознайте тялото си и се наблюдавайте.

Пак казвам всяка физика е различна и да има жени склонни към много качване на маса, но има и такива, които го правят изключително трудно!

Автор: Линда Робертович

www.HealthSportSpirit.com