храненеЗдравословното хранене е неправилно разбрано от голяма част  от хората. Има погрешно тълкуване, че то е прекалено ограничено, лишено от всякакви вкусни съставки и изискващо сериозни готварски познания.

В действителност обаче нещата не стоят точно така, единственото което трябва да разберете е как да съчетавате храните и по точно Макронутриентите и Микронутриентите!

Всеки един Макронутриент – Протеин, Въглехидрат и Мазнина е изключително важен за функционирането на нашият организъм. Изключвайки, който и да е от тях напълно ние ще навредим сериозно на нашето тяло и последствията може да са доста сериозно. Разбира се същото важи и за прекаляването с консумацията на всеки един от тях, особено в погрешното комбиниране! Микронутриентите – Витамините и Минералите, Антиоксиданти са от друга страна съставките в храните, за които много хора не се замислят и чрез експерименти от различни диети причиняват сериозни дефицити на организма си, които водят до слабост, апатия, анемия и могат да отключат автоимунни, психични заболявания и други!

В последните години да се храниш здравословно се превърна в мода и се пишат все повече неща за принципите на хранене, отварят се стотици заведения с разнообразни менюта, които да са вкусни, но и полезни.

Всичко това е повече от хубаво, защото това помага на хората да разберат, че нито е толкова трудно, нито е толкова неприятно. Основната идея зад това е всички ние да сме здрави, да се чувстваме добре както физически така и психически, да сме трудоспособни и да учим децата на хранителна култура и добри навици.

Главните проблеми, които стоят зад прекомерната употреба на пакетирани храни, бързи закуски на големите брандове, газираните напитки, сокове и всевъзможни десерти и други, не е в това, че хората са с леко наднормено тегло, а че населението затлъстява рязко и се разболява: сърдечните проблеми, метаболитен синдром и диабет, автоимунни заболявания, рак, болести на двигателната система и липса на физическа активност са последствията от лошите хранителни навици, липсата на внимание в семействата и препълнените щандове по магазините с продукти със странни съставки в етикетите!

 

 Какви са първите стъпки, които трябва да направи за да започне промяната?

Просто започенете днес!
start

Най-трудна е първата крачка, като всяко ново начало, като всяка промяна в живота ни. Разликата, е че това е най-важната промяна защото инвестицията в здравето ни и премяната на лошите навици, които сме имали ще ни се възвърне в бъдеще!

Ето и няколко основни правила за старт на промяната:

  • Изхвърлете всякакви вредни храни от хладилника и шкафовете
  • Изгответе си план и напазарувайте пресни и качествени храни
  • Пазарувайте на пълен стомах, банално но помага
  • Пазарувайте цветно – разнообразни плодове и зеленчуци, чисти меса, риба и морски дарове, ниско маслени млечни продукти и качествени мазнини – зехтин, ядки, авокадо, маслини, чиа семена и ленено семе.
  • Заменете газираното и соковете с вода, да водата трябва да е поне 30 мл./кг.
  • Намелете консумацията на твърд алкохол, чаша вино е по добре
  • Пресните подправки, както и сухите са ключ към вкусната храна, ползвайте ги смело
  • Избирайте менюто си според това какво искате да ядете в момента и нагласете храненията и готвенето в главата си
  • Не мислете негативно, че никога повече няма да ядете шоколад или пица, и това време ще дойде, просто си дайте малко време и ще останете изненадани, колко ненужна е захарта и как може да я заместите с много по добри алтернативи!
  • И последно не забравяйте, че това е нещо, което правите за Вас и хората около Вас

 

Автор : Линда Робертович

www.HealthSportSpirit.com