Като Нутриционист постоянно имам клиенти с проблемна кожа и екзема. Дори по време на тренировките ни, потта и допира с уредите в залата е проблем, който ги травмира. Към това за съжаление трябва да добавим и факта,че те често са уморени и разочаровани от лечението с дерматолог, взимали са медикаменти, опитали десетки мазила и нищо!
Както обичам да припомням -храната е в основана на здравето ни !!!

Храната е лек за много болести и решението на проблемите ни.

Самата аз в годините когато трупах опит и бях вегетарианка си докарах неприятности, копривна треска( Уртикария), постоянен дискомфорт, обриви и чесане до състояние на плач. Това беше провокирано от заместването на месото с прекалено много млечни храни, които пренаситиха тялото ми и развих алергия!

Аз обожавам мляко и сирене и не ги отричам в умерен прием нито за себе си нито в режимите ми, но те са сведени до определени видове, не са ежедневие и разбира се зависи от индивида!

Истината е, че кожата е най-големия орган в нашето тяло и огледало на това какво се случва в него. Тя може да бъде толкова бързо променяща се, според това как тялото ни е реагирало на хранене, химикали, околна среда.
Екземата е неприятно състояние което може да да ви накара да полудеете. Тя може да е плод на неврологични, психологични, алергични и други фактори. Знаете,че малките деца често страдат!

Ето няколко насоки и съвети и как да с е справи с този проблем и на какво да обърнете внимание!

  1. Грижата за кожата ни

Знаете, че често обръщам внимание на това как се грижим за кожата си и колко важно е да я хидратираме и храним с полезни съставки ( не забравяйте и за Регенериращия крем, който препоръчвам).
Базовите и ботанически масла са естествени омекотители. Те осигуряват изолация срещу загуба на вода, важен аспект на предотвратяване на сърбежа. Препоръчвам ежедневно ползване особено след баня на тънък слой ботанически масла, които се прилагат често през целия ден. Тези масла могат също да се добавят към водата за къпане.
Една от основните съставки в моя крем е кокосовото масло, намалява инфекциите на стафилокок, които са често срещани инфекции, причинени от екзема и разбира се хидратира и омекотява. Разбира се етеричните масла засилват ефекта –лавандула, чаено, мента…. все подходящи за този проблем.

Всички тези масла обикновено са леки и са добра отправна точка за справяне с екземата у дома, а в магазините повечето кремове за лечение са направени със стероиди и други вредни съставки. Все пак дори при натурални кремове, преди да приложите нещо към кожата си, не забравяйте да направите тест за всяко масло поотделно на малка площ от здрава кожа.

2. Природата дава решение на проблемите

Използвайте билкови чайове за промивки и компреси. За екзема, която е по подута, влажна или със секрет най-добре е да се нанася компрес от чай или да се измие с него, отколкото да се използва дебел мехлем, който да запуши раната. Най-добрите билки за целта са познатия Невен и лайката. Знаете, ли че моята баба приготвя мехлем от Невен от десетки години и в къщи винаги е имало. Когато съм имала проблеми дали от изгаряне или обрив винаги съм го ползвала.

3. Преди да преминете към лечение с медикаменти помислете какво консумирате

Предполага се, че състоянието, в което кожата страда е в резултат на реакция на имунната система към дразнещо вещество, но то може да е както външно приложено така и прието чрез консумация на храни и напитки. Истината, е че доста съставки в храните могат да провокират тялото ни и кожата да е засегната от това.
Стойте далеч от възпалителни храни като захар и сладкиши, пшеница, млечни продукти и всичко друго, което е подложено на много обработки, консерванти….Много прояви на екзема не са причинени от храни, така че може да е трудно да се определи специфичната за вас храна. Въпреки това, елиминационната диета все още е един от най-добрите начини за откриване на специфични храни, които предизвикват пристъпи на екзема – прекалено многото консервирани и стабилизирани храни, бяло брашно и глутен, млечни продукти, риба, ядки, хранителни добавки… опознаване и елиминиране на определени храни постепенно и поетапно, може да даде отговор на много от въпросите ви!
Помислете за приема на билкови лекарства или хранителни добавки на такава основа.
За умерени до тежки случаи на екзема е най-добре да потърсите професионална помощ. Като част от работата ми и човек ползваш години наред билки Ви съветвам да започнете с тях, защото лекарите често предписват локални стероиди или други фармацевтични лекарства, които подтискат, а не лекуват и увреждат други неща в тялото ни!

4. Засилете имунната си система

Слабият имунитет намалява бариерните функции на кожата. Проучванията показват, че при хората с чести екземи има генетичен дефект, който води до отклонения в синтеза на някои протеини и антитела, важни за поддържане бариерните функции на кожата. Има много имуностимулатори, адаптогени, храни.

5. Кога медикаментите са необходими

Започнете лечение, но все пак избягвайте продължителна употреба на локални стероиди.
Да, те успешно намаляват възпалението и понякога това е достатъчно, за да сложи край на острия, краткотраен пристъп на екзема, но когато екземата е хронична, повтаряща се или дългосрочна, стероидните медикаменти са неефективни при лечението или възстановяването на здрава кожа. (Когато аз имах проблеми ( 2003 г.) ползвах Зиртек и други лекарства, които не помня, лечението продължи 1 месец, но лекаря не ми препоръча диета или тест за алергени. В последствие сама забелязах кога обривите и сърбежите се появяват и минах на режим. После постепенно вкарах млечни и то в доста по малки количества. Ако трябва да съм честна липсата на месо на мен лично ми се отразяваше зле на доста неща.)

И последно не на последно място, тези препарати водят до пристрастяване. Насоките за лечение предупреждават, че ежедневната употреба на локални стероиди трябва да бъде за не повече от две до четири седмици.

6. И не на последно място спортувайте и бъдете позитивни

Натовареното ежедневие, работата, амбиции, семейство, тъжни моменти… всичко това води до стрес макар и не винаги да го осъзнаваме. Няма по важно от здравето ни, а контролирането на стреса е важен момент за него.
Спорта какъвто и да е той, помага за справяне с негативните моменти в ежедневието ни много повече от колкото си мислите, той не е само за да сваляме килограми, да сме в супер форма или пък мода.
Спорта оказва влияние на някои хормони в тялото ни – тестостерон, кортизол, серотонин, ендорфин, растежен хормон, допамин, инсулин…. Спорта Ви прави по концентрирани, по трудоспособни, по уравновсесени. Лично аз по време на спорт пречиствам цялото си съзнание, знам че имам това време само за мен, пускам си музиката и напълно се изолират от околните. След това се чувствам готова за действие и много заредена.

Масажи, парна баня и смяхххххх 🙂 намерете вашият антистрес модел и го прилагайте колкото се може по често !

 

 

 

 

 

 

Автор: Линда Робертович
www. HelathSportSirit.com