За всеки човек, независимо от неговия пол и възраст косата е важна част за доброто самочувствие, красивата визия, а за дамите и средство да се чувстват по-сексапилни, да изразяват себе си, да бъдат модерни и стилни.
Косопада и изтъняването на косата безспорно е голям проблем и до изясняване на причините и лечението, може допълнителния стрес да повлияе още по-негативно и косопада да се засили. Емоционалното здраве и стреса, често могат да са причина за косопад, но това е по-малко страшната причина.

Кои са основните видове косопад и какво да предприемем за овладяване на проблема и предотвратяване на цялостна загуба на косата.

Загубата на коса, наричана още алопеция, е заболяване, причинено от прекъсване на цикъла на производството на коса в тялото. Загубата на коса може да се появи навсякъде по тялото, но най-често засяга скалпа. Дневно в зависимост от пола и дължината на косата е нормално да се губят 50-100 косъма, а самият живот на косъма преминава през периоди на растеж, почивка, падане и регенериране.

Цикълът на растеж на косата се състои от три фази. По време на анагенната фаза косата расте активно. Тази фаза може да продължи години. По време на катагенната фаза косата спира да расте и се отделя от фоликула си, който е структурата под кожата, която държи косъма на място. Катагенната фаза продължава около 10 дни. По време на телогенната фаза фоликулът почива два-три месеца, а след това косата пада. Следващата анагенна фаза започва, когато в същия фоликул расте нова коса.

Точно по време на тези фази, и ако този цикъл е нарушен, или ако косменият фоликул е повреден, косата може да започне да пада по-бързо, отколкото да се регенерира, което води до симптоми като разкъсване на косата, засилено падане на коса при ресане, миене, празни петна по главата или цялостно изтъняване и окапване.

Андрогенна алопеция
Най-честият вид косопад, обикновено андрогенната алопеция е наследствена, но може да се управлява с лекарства или присаждане на коса.
При мъжки пол – загубата на коса може да започне по всяко време след пубертета и да прогресира в продължение на години или десетилетия. Започва над слепоочията и продължава около периметъра и горната част на главата. Много мъже с мъжка загуба на коса в крайна сметка стават плешиви.
При женски пол – при жените косата бавно изтънява по целия скалп, но линията на косата обикновено не се отдръпва. Много жени изпитват този вид косопад като естествена част от стареенето, въпреки че загубата на коса може да започне по всяко време след пубертета. Косопадът при жените може да доведе до рязко изтъняване на косата, но рядко води до оплешивяване.

Алопеция ареата
Алопеция ареата е автоимунно състояние, като имунната система на тялото атакува здравите тъкани, включително космените фоликули. Това води до падане на косата и предотвратява растежа на нова коса. Алопеция ареата може да засегне възрастни и деца, а косопадът може да започне внезапно и без предупреждение. Косата от скалпа обикновено пада на малки петна и не е болезнена. Космите могат да падат и в други части на тялото. С течение на времето това заболяване може да доведе до тотална алопеция или пълна загуба на коса.

Цикатрициалната алопеция
Известна е още като белезна алопеция, рядък вид косопад, при който възпалението разрушава космените фоликули и причинява образуването на белези на тяхно място. След образуването на белези, косата не расте отново. Загубата на коса може да започне толкова бавно, че симптомите да не се забелязват, или косата може да започне да пада изведнъж. Други симптоми включват силен сърбеж, подуване и червени или бели лезии по скалпа, които могат да наподобяват обрив. Този вид косопад може да се появи на всяка възраст и засяга мъже и жени.

Видовете цикатрициална алопеция включват:

 • лишей планопиларис
 • дискоиден лупус еритематозус
 • фоликулит декалванс
 • фронтална фиброзираща алопеция
 • дисекционен целулит по скалпа
 • централната центробежна цикатрициална алопеция

Телоген ефлувиум
Този косопад възниква, когато голям брой фоликули на скалпа навлизат във фазата на покой( телогенен) на цикъла на растеж на косата, но следващата фаза на растеж не започва. Това води до падане на косата по целия скалп без растеж на нова коса. Телоген ефлувиум обикновено не води до пълно оплешивяване, въпреки че може да загубите 300 до 500 косъма на ден и косата може да изглежда тънка, особено на темето и слепоочията. Обикновено започва три месеца след медицинско събитие или състояния, като дисбаланс на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, раждане, операция или треска, Covid19, обикновено предизвикват този тип косопад. Също така може да възникне и в резултат на дефицит на витамини или минерали – анемията (дефицитът на желязо) е честа причина за косопад при жените – или употребата на определени лекарства, като изотретиноин, предписан за акне, или варфарин, разредител на кръвта, започването или спирането на орални контрацептиви.

Косопада след раждане засяга голям процент от жените и обикновено започва няколко месеца след раждането или след спиране на кърменето. Трябва да се отбележи, че при този тип косопад окапват допълнителните косми/коса, които са израснали по време на бременността заради промяната в женските хормони. След раждане нивата на естроген намаляват и това се отразява на косата, косата ви компенсира загубеното време, като пада в много по-голямо количество, отколкото обикновено. Общият обем на загубата на коса вероятно не е повече, отколкото бихте загубили през последните девет месеца, просто изглежда така, защото се случва наведнъж.  Ако косата Ви не възвърне нормалната си пълнота след една година, може посетите трихолог. Нещо друго може да е причина за падането на косата ви, стреса от недоспиване, лошото и нередовно хранене през този нов за Вас период, дефицити ( най-често на желязо, но не само) и други промени в организма. Лично при мен стана така и това продължава вече 2 години след раждане, което ме накара и да посетя лекар трихолог и да намерим причината и започнем лечение. Истината, е че две години безсъние заради близначките се отразяват пагубно на косата и кожата, а храната тук не е достатъчна и трябва да се помогне на косата и по друг начин.

Анаген ефлувиум
Анагенен ефлувиум е бърза загуба на коса в резултат на медицинско лечение, като химиотерапия. Тези мощни и бързодействащи лекарства убиват раковите клетки, но също така могат да спрат производството на космени фоликули в скалпа и други части на тялото. След края на химиотерапията косата обикновено расте сама.

Триховития на скалпа (гъбична инфекция)
Гъбична инфекция на скалпа, която е често срещана причина за загуба на коса при деца. Това състояние кара косата да пада на петна, понякога кръгли, което води до плешиви петна, които могат да станат по-големи с течение на времето.

Засегнатите области често изглеждат червени или люспести, а скалпът може да бъде сърбящ. По скалпа могат да се развият и рани или мехури, които отделят гной. Дете с това състояние може да има подути жлези в задната част на шията или субфебрилна температура в резултат на борбата на имунната система с инфекцията.

Аномалии на космите
Няколко вида аномалии на косъма могат да доведат до загуба на коса. Тези състояния причиняват изтъняване и отслабване на нишките на косата, което ги прави уязвими за накъсване. Загубата на коса не се случва във фоликула, а в резултат на счупване някъде по дължината на косъма, който е видимата част от кичура коса. Това може да доведе до цялостно изтъняване, както и до много малки, чупливи косми.
Това се случва при много стегнати прически, кокове, конска опашка, плитки и афропрически, постоянно ресане, пипане, дърпане на косата. Всички видове третирания с бои, окислители, сешоари, преси.
Правенето на прости промени в начина, по който оформяте и третирате косата си, може да обърне някои аномалии на косъма. Други състояния може да изискват медицинска намеса са по-бързо възстановяване и заздравяване на косата.

След като се запознахме с основните видове косопад идва и въпроса:
Какво да направим?
Първото, което трябва да направите е да анализирате ситуацията и да се опитате да свържете косопада с промени в начина на живот или скорошни проблеми, които могат да окажат влияние над косата и нейното състояние и да Ви подскажат къде може да е причината!

 • Постоянно третиране – продукти за коса от шампоани до стилизанти, маши, сешоари, екстеншъни може да увредят косата, но това обикновено изисква време, все пак може да е причина, особено, ако продуктите не са качествени, използват се грешно или прекомерно. Спрете да третирате косата за известно време, подхранете я с подходящи ампули или професионална помощ в салон. Ако не забележите подобрение, причината е друга и следва да потърсите специалист.
 • Хранителни дефицити – банално, но факт. Бедната на хранителни вещества диета, строги лишения и недохранване, веган диети и други подобни ще доведат до недостиг на важни витамини и минерали, които често се оказват причина за косопада. Плодовете и зеленчуците, зърнени и бобови храни са важни.

Витамин Д, А, Е, Б7, Б9( биотин)( Фолат)Б12, недостиг на желязо, феритин, магнезий, цинк, може да са в дефицит, ако ежедневно менюто Ви е бедно на макро и микронутриенти.

Трябва да си набавяте достатъчно прием на протеин( животински и растителен) и полезни Омега – 3 мастни киселини(риба, авокадо, семена и ядки), както и тялото трябва да има добра хидратация, защото те са ключови за доброто здраве и на косата.

Дори и да имате добра и балансирана диета, проблема може да е в храносмилателната система и микробиома Ви, а оттам и неусвояване на хранителните вещества. Тук трябва да се обърне внимание на определени възпалителни храни, пропускливост на червата, да се включат пробиотични храни и добавки. Да се посети гастроентеролог, който да направи нужни изследвания, ако смятате, че имате някои симптоми в минус на храносмилателната система или пък съмнения за непоносимост към храни (глутен, млечни, ядки, горски плодове, хистамин….) Вече има много лаборатории където може да направите тестове за хранителна нетолерантност.

 • Лична хигиена – обърнете внимание на това как миете косата си, с какво, как я плакнете, колко често я миете, как я решете ( коса се реше суха преди къпане), ползвате ли често стилизанти, топиране, стягане и други.
 • Стрес – загубата на коса в следствие на стрес е често срещан. Тук трябва да се обърне внимание на общото състояние на организма, храната, прием на медикаменти и овладяване на стреса, ако трябва се обърнете към специалист психолог, хранителен терапевт, трихолог.
 • Covid косопад – процента на хората, които страдат от засилен косопад след прекаран Covid са много. Лечението е комплексно с процедури и хранителни добавки. Същото важи и за косопад в следствие на други заболявания и прекарани операции.
 • Потърсете специалист – дерматологията има отделна под специалност, която се нарича трихология. Намерете лекар трихолог, който ще Ви направи преглед на скалпа и косата Ви с трихоскоп. Следва подробен разговор и назначаване на изследвания. В повечето случаи проблема за изтъняване и падане на косата е вътрешен и следва да се намери какъв е!

Не губете време и излишни средства за козметика и домашни маски, по-добре ги инвестирайте в правилната диагноза и лечение. Изследванията ще са доста, ще отнемат време, но по-добре да ги направите и да вземете мерки на време.

 • Пълна кръвна картина с разширени параметри и хормони( Биохимия, хематология, репродуктивни и други хормони или показатели по преценка на лекаря) – тя ще даде обща представа какво е здравословното Ви състояние. Лабораториите имат различни пакети, ако не намерите подходящ просто си добавете следните неща: СУЕ, CRP, ASAT, ALAT,GGT, общ белтък, албумин, билирубин, хемоглобин, желязо, феритин, магнезий, цинк, селен, Витамин Д, Б12, фолиева киселина. В лаборатоорите на Cibalab имат много добри и изгодни пакети( не е платена реклама), а личен опит.

Изследване на различните хормони – тук лекарите ще кажат кои и кога да се изследват.:  LH, FSH, Estradiol, Progesterone, Prolactin, Testosterone, SHBG, Androstenedione, TSH + TAT и MAT, Insulin, Cortisol. Може да се назначат и някои отделни хормони.
*Когато си правите изследвания се опитайте да е в централна лаборатория, а не филиал.
*Ако не искате да губите време напарвате изследванията преди да отидете на лекар. Хормоните се изследват в различно време от месечния цикъл( 3-5 ден и 21 ден). В лабораторията ще Ви насочат.

Всяка една от гореописаните стъпки ще даде началото на Вашето лечение и евентуално решение на проблема. Знам, че в интернет ще прочетете милиони съвети за хранителни добавки. Да някои помагат, но пак трябва да знаете каква е причината, а не да пиете нещо на сляпо. Ето и някои от тях:
 
Витамините и минералите – те са част от ежедневието на много хора, но понякога не трябва да се пият просто ей така, особено ако не сте физически активни и се храните повече от добре и калорично и сте здрави, спите добре. Ежедневните витамини и минерали в комплекс, съдържат дневната препоръчителна доза, която пък при дефицит е крайно недостатъчна. Пак се стига до там, че всичко е индивидуално.
В допълнение към храната може да се допълва приема на магнезий, витамин Ц, Д, Б комплекс периодично, желязо при ниски нива!

Полза при изтъняване и косопад биха имали приема на Омега- 3 мастни киселини, доказали се със своя противовъзпалителен ефект над тялото, особено при автоимунни заболявания, небалансирана диета и мания за нисък процент телесни мазнини при, която често мазнините като макронутриент почти не се консумират.
Винаги купувайте Омега- 3 от доказани марки и от молекулярно пречистено от тежки метали масло.

Друг продукт, който често се предлага е Сао Пелмето, особено при андрогенна алопеция. Приема му може да е от 0,500 мг до 1000 мг. дневно, но вашия лекар ще каже точната дозировка. Сао Пелмето
може да блокира 5-алфа-редуктазата, ензим, който превръща тестостерона в DHT.

Колаген – обикновено тип I и III се предписват най-често, може и в комбинация с хиалуронова киселина, Q10. Истината, e че е малко вероятно при проблемен косопад в следствие на здравословен проблем това да даде резултат. Колагенa има ползи за вътрешната стена на стомаха и червата, при евентуално пропускливост, възпаления и рани, проблеми с чревната микрофлора от вредни навици и лечение с антибиотици. Всички тези проблеми, могат до доведат до неусвояване на хранителни вещества, а оттам и проблеми с косата. Колагена в съчетание с балансирано хранене и Омега-3 може да помогне в случая.
Някои напитки пречат на усвояването на витамини и минерали и колаген и е добре преди и след хранене да се избягват – кафе, чай, алкохол. Колаген се пие сутрин на гладно, трябва да съдържа витамин Ц за да бъде усвоен. Витамините и минералите 15 мин. след хранене!

Природни средства в помощ на косата

Има много домашни маски с базови масла, етерични масла и различни хранителни продукти в допълнения към тях.

Тези маски и тоници могат да бъдат допълнение, но зависи какъв е проблема. Ако той е хормонален или генетичен, малко вероятно е да си помогнете с тях. Често тези маски омазняват прекалено много и после прекаляваме с измиването, което не помага на косъма ни.

Подходящи базови масла са: бадемово, рициново, кокосово, зехтин, авокадово, арганово.

Етерични масла, които загряват, стимулират космения фоликул и помагат при проблеми със скалпа: розмарин, канела, мащерка, лавандула, чаено дърво, канела. Трябва да се внимава с дозировката и да са 100% натурални, а не синтетични!

Тоници за коса  и ампули-  хининова вода, коприва, орех, полски хвощ, мента, кофеин, джинджифил и др. Наистина засилват растежа на коса, но много често я изсушават допълнително. Ампулите са много видове и също могат да помогнат. Гледайте съдържанието винаги. Може да ползвате и етерични масла от гореизброените. Ползвам тоници с хининова вода, коприва и орех повече от 20 години. Винаги са работили за мен и растежа на косата ми. Има твърдения, че хинина забавя побеляването на косата, не знам доколко е вярно, аз на близо 40 години нямам бяла коса, но нека не забравяме обаче и гените и начина на живот.

Тривитаминол от години това ветеринарно лекарство за коне и други животни масово се ползва от жени с проблемна коса. Ползи има според мнозина, но е лесно да се предозира, а фекта от това е точно обратен, скалпа може да се раздразни и да доведе до възпаление. Концентрацията е доста висока, а голяма част от предлаганите на пазара продукти с това име, имат и допълнителен състав. Личен опит нямам и не мога да съм обективна.

Домашни маски с  жълтък, кисело мляко и сметана, горчица и хрян, чесън, газ, банан, мас и масла и други. Кой не е ползвай такива маски, при които се седи часове, маската капе, досадно е и не винаги работи. Няма да ги отричам правила съм многократно за подхранване, но при тях веществата проникват трудно в косъма, а маслата често обхващат само повърхността на косъма, после той се омазнява. За скалпа и като подхранване на фоликулите могат да помогнат, когато има загряващ продукт. В зависимост т косопада могат да са полезни, стига да са правилно смесени, времето за престой да е оптимално и после да щадим косата си при миене и третиране. Много е важно какви продукти ползваме, нека са без парабени, силикон и т.н.

Професионални терапии в салон – кератинова, арганова, протеинова терапия. Професионални маски за коси и ампули. При възстановяване на косата от химическо третиране и боядисване, след бременност и сезонен косопад са добър вариант. Търсете добри и доказани специалисти с качествени продукти.

Професинални терапии в клиника – съществуват различни терапии за лечение и подхранване на косата, които се осъществяват от лекари и медицински лица.

Мезотерапия –  метод, при който се инжектират  определени количества растежни фактори: витамини, микроелементи, аминокиселини и други съставки, които регенерират луковицата на косъма, увеличават кръвоснабдяването и повишават броя на клетките на космения фоликул. Според някои специалисти това не е токова ефикасно, особено при клинични случаи, може и да не действа изобщо.

Химически пилинг на скалпа – кожата ни непрекъснато се обновява, като това важи и за скалпа. При този процес по повърхностния ѝ слой се натрупват мъртви клетки, които трудно можем да отстраним без употребата на ексфолиант, а тяхното натрупване й вреди, може да възникнат проблеми като възпаления, гъбични инфекции, пъпки, кожата изглежда груба, суха, появява се пърхут, себоря и различните проблеми със скалпа могат да доведат до бавен растеж, изтъняване, накъсване на косъма от слабо подхранване, косопад. Има домашни пилинги, които са по-слаби и професионални, които са с по-силна концентрация на основните съставки = AHA ( Aлфахидрокси киселини) и BHA( Бета хидрокси киселини). Химическия пилинг за скалп не се различава много от този за лице, но и в двата случая ползи има. Клетките се регенерират, стимулира се метаболизма им, хранителните вещества проникват по-лесно в космените фоликули, а оттам и качеството на косата и растежа се подобрява.
*Започвам моите три последователни процедури сега и след 6 седмици ще мога да дам и лично мнение!

PRP – (богата на тромбоцити плазма) терапия за косопад е тристепенно медицинско лечение, при което кръвта на човек се изтегля, обработва и след това се инжектира в скалпа. Това е лечение, което лекарите използват за ускоряване на заздравяването в различни области. Може да помогне за възстановяване на растежа на косата за тези, чиято загуба на коса е скорошна, тъй като може да бъде трудно да се съживят дълго спящи космени фоликули.
PRP уплътнява косата, след третиране с PRP космените фоликули получават повишено количество хранителни вещества, което енергизира фоликулните клетки и ги прави по-здрави. Силните, здрави космени фоликули стимулират по-голям растеж на косата, както и по-силно, по-дебел косъм. Само квалифициран лекар и след обстоен преглед на вашата коса и скалп, както и общо здравословно състояние може да прецени дали сте подходящи за това лечение!

В 21 век, медицината и естетическите процедури се развиват с много бързи темпове. Намират се все повече решения за различни здравословни проблеми, касаещи цялостното здраве, но и нашата визия и самочувствие.

Безспорен е факта, че възрастовата граница на това да изглеждаме като на 30 расте, дори често хората да злоупотребяват с това. Все пак лично право на всеки е да иска да изглежда добре и да се чувства добре в своята кожа, а нашата коса е част от това, поне за масата от хората.
Преди да изпадате в крайности или преди те да Ви настигнат, знайте, че има решение, ако се вземат мерки на време. Търсете и се доверявайте на специалистите и медицински лица!

Автор:
Линда Робертович
www.HealthSportSpirit.com