13 съвета за добро психическо здраве

 

Живеем в динамичен сват, свят пълен с възможности и информация, с продукти и различни средства за комуникация. Като погледнем от страни общуването между хората, нуждите и потребностите им може да видим често и техните зависимости, за съжаление все повече свързани с дадено устройство, социална мрежа и консумация на напитки и храни. Менталното здраве на всеки човек е от съществено значение за неговия живот, професионално и личностно развитие. За някои хора стреса и негативните емоции могат да отключат различни депресивни и здравословни състояния, които да окажат негативно влияние на целия му живот. Други се справят по-добре и имат по силна психика, като това им помага да преодоляват различните перипети в живота. Трета част се раждат с някои психотични разстройства, които изискват професионална помощ и лечение през целия живот.

Какво всъщност е ментално здраве?

Доброто психично здраве е „състояние на благополучие – емоционално здраве, при което всеки индивид реализира собствения си потенциал и може да се справи с нормалните жизнени и житейски натоварвания! Нашето психично здраве влияе върху това как мислим и как се чувстваме.

Действията и държанието ни в обществото са свързани с психичното ни здраве и оформят начина, по който възприемаме света, взимаме решения и се справяме със стреса и житейските предизвикателства, които идват по нашия път. Ако сме в добро емоционално здраве, ние можем да използваме максимално своя потенциал, да се развиваме и да сме щастливи в различни аспекти от живота: образование, семейство, работното място, в общността и сред приятелите. Това е процес, който трае от ранното детско развитие до края на живота ни.

​​*Психичното здраве е също толкова важно, колкото доброто физическо здраве, защото ако емоционално ние имаме проблем то със сигурност той ще рефлектира и върху физическото ни здраве, като последиците могат да са фатални.

Какво са психичните разстройства!
Психичните разстройства обхващат широк спектър от проблеми с различни симптоми. Те обаче обикновено се характеризират с някаква комбинация от ненормални и обсебващи мисли, емоции, поведение и връзки с другите. Често се прибягва към алкохол, забранени субстанции, различни антидепресанти, коитo се дават да подтискат психичните проблеми на отделен индивид, но това често е път към пристрастяване и зависимост. Хранителните разстройства като емоционалното хранене или пък обратното гладуването, което води до аноркесия, булимия и дори орторексията (мания към здравословен начин на живот).

*Ето и видове психични заболявания

Нарушения на настроението (като депресия или биполярно разстройство, дистимия, дисфория).
Тревожни разстройства – страхови неврози, Посттравматично стресово разстройство, Хипохондрия, Обсесивно- компулсивно разстройство.
Личностни разстройства – Нарцистично личностово разстройство( много видимо в социалните мрежи), Зависимо личностово разстройство, Избягващо личностово разстройство и др.
Психотични разстройства (като шизофрения).
Хранителни разстройства.
Травми, свързани с травми (като посттравматично стресово разстройство).
Нарушения в злоупотребата с вещества – алкохол, медикаменти, наркотици.

Хубавото, е че повечето от тези нарушения могат да бъдат лекувани успешно, стига да се разбере за проблема и да се работи за неговото, подтискане, овладяване, отстраняване. Тук връзката между пациент – лекар е много важна, като лекаря следва да прецени каква ще е връзката на семейството и приятелите в този процес, тъй-като често причините са именно там!
Важно е да се каже, че това, че даден индивид е психически здрави, не означава, че той/тя няма проблем с психичното здраве! Но дали го осъзнава и работи ли над проблема си е друг въпрос.

Как обаче ние можем да оказваме влияние на психиката си като здрави хора?
Какво може да предприемаме в стресови ситуации, как да контролираме емоциите си, така че да се радваме на емоционално здраве?

Менталното ни здраве може да се повлияе от много аспекти в нашия живот, включително от нашите социални взаимоотношения, физическо здраве, ниво на производителност и достъп до основни нужди, специфични генетични черти и личност, както и демографски фактори като социално-икономически статус, раса, полова идентичност и сексуална ориентация.

Ситуацията в момента( Covid19) е много добър пример за това как милиони хора по света са поставени под едно и също предизвикателство – пандемия и карантина и това се отразява страшно много на начина на живот. На практика всичко е различно за по-голямата част от населението и много хора със сигурност са в борба със себе си и психиката им е разклатена.

Няма човек, който да не изпада в различни емоционални състояния през живота си, всички имаме моменти, когато се чувстваме слаби и безпомощни, стресирани, уплашени, нещастни. Разбира се и моменти, в които сме щастливи, удовлетворени, спокойни. Именно към последните трябва да се стремим, като контролираме слабостите в характера си и не позволяваме на лошите ситуации и моменти да окажат трайно влияние над нас, защото ако го позволим здравето вече е застрашено.

Аз не съм психолог, но в тaзи статия ще посоча моите виждания и как аз действам. Минала съм пред доста сериозни житейски перипети и не случайно характера, дисциплината и волята ми са такива, трудностите, болката, несполуките ни учат, каляват и ни правят борбени, но само ако го искаме и положим усилия!

Слабия характер и самосъжалението в хората е нещо, което аз не разбирам и честно не харесвам. Безсмислени са, но факт, е че хората са различни и че някои рухват лесно и са напълно безсилни да се справят сами. Има и такива пък, които просто не опитват, отказват се и живота им отминава  в нещастие, защото по една или друга причина не са се справили.

В историята познаваме толкова успели личности с тъжни и трагични моменти в живота си, които са се борили и  вдъхновили да помагат на другите, които са преодолели всичко в името на това, да са здрави, щастливи, да продължат да живеят, да са пример, да са по-добри. Истинските лидери, учители и вдъхновители обаче не търсят съжаление, когато споделят опита и миналото си, те говорят за миналото си за да покажат на другите, че всичко зависи от нас и няма нещо, което да ни попречи да изживеем живота си щастливо стига да го искаме и да положим усилия за него.

НЕ ЧАКАЙ, А ДЕЙСТВАЙ!

Болката от това, което ни се е случило винаги остава някъде там, но тя ни учи, все пак това е живота, не е розов, но не е и сив ШАРЕН Е J и дори и да не успеем да се справим, поне ще знаем ,че сме дали 100 % от себе си и сме опитали.

Ето и моите 13 метода за ментално здраве :

1. За да сме ментално здрави ние първо трябва да работим над себе си. Да се опознаем и да се борим със слабостите си в характера ни, които могат да са в минус на здравето и развитието ни. Трябва да умеем да анализираме ситуацията и колкото и банално да звучи винаги да се опитаме да гледаме оптимистично на нещата. Разбира се опознаването става с времето, но колкото в по-млада възраст се стараем да работим над това, толкова по-добре за нас. Хората реагират по различен начин, реакциите ни могат да са различни от болка, гняв, отрицание, тъга, депресия, непокизъм и т.н. Наблюдавайте се, опитайте да се погледнете от страни!

2.Споделяне и търсене на помощ – научете се да споделяте и да търсите помощ, когато усещате, че няма да се справите сами. Независимо дали говорим за личен живот или професионален, комуникацията винаги е по-добрия вариант от мълчанието, защото то не решава проблеми, само ги задълбочава. Когато кажете това, което Ви мъчи, ще Ви олекне на душата, а може и да намерите решение чрез събеседника си. Когато говорим за сериозни депресивни състояние или емоционални проблеми, които вече дават отражение върху здравето ви, потърсете професионална помощ, не съвет от приятел. Признанието пред самите нас, че има проблем с нещо е голям прогрес

3. Спорт и физически активности – ако сте родител, най-доброто,което може да направите за децата си е да ги запишете от рано на спорт, това е огромен плюс в живота, не само за физиката и хранителните навици, но и за психиката. Спорта учи на дисциплина, на борбеност, на издръжливост и на това да излизаме от зоната си на комфорт, на екипност и уважение. За всички останали, които сме вече пораснали, физическата активно е средство за преодоляване на стреса, момент, в който може да сте сами със себе си или пък в група с хора, практикуващи същия спорт. Когато спортуваме в мозъка ни се случват процеси, които ни  помагат да се чувстваме в добре и в настроение. Упражнението може да помогне за премахване на депресия, тревожност, стрес и усещане за умора и мързел. Той е свързан и с това да живеем по-дълъг живот.

4. Намерете отдушника си, ако спорта не помага или не можете да го практикувате. Всеки човек има хобита и неща, които го карат да се чувства по-добре. Нека са неща които Ви успокояват и мотивират да сте по-добри, да сте над нещата. Научете се да свирите на инструмент, пейте и танцувайте дори и да не можете, рисувайте с чаша вино, сгответе интернационални ястия, като учите историята им, изобретете нещо, отидете на разходка сред природата и останете със себе си.

5. Опитайте да медитирате. Започнете постепенно в уютна обстановка, ароматни свещи, музика за медитация или тишина. Аз обичам да си пускам шума на морето и вълните и да си направя SPA обстановка в къщи. Запалете свежи, украсете с подходящи предмети, намажете се с успокояващи базови и етерични масла – какао, жен шен, роза, лавандула, портокал…Може да си сипете топъл или студен чай с леки билки за успокоение или фюжън вода. Дишайте дълбоко и издишайте. Има много уроци в YouTube, а правилното дишане е могъща сила за здравето!

6. При възможност стойте на слънце или използвайте алтернатива( и двете разумно ) – Слънчевата светлина е чудесен източник на витамин D,а той е важен витамин за нашите тела и мозък. Той помага на мозъка ни да отделя химикали, които подобряват настроението ни, като ендорфини и серотонин. 30 минути до два часа слънчева светлина на ден е идеално. На терасата, разходка!

7. Положете усилия да поддържате добри отношения и говорете с хората винаги, когато имате възможност. Приятелството е важно не само за вашето самочувствие, но и за осигуряване на подкрепа, когато не се чувствате прекалено страхотно! Не се затваряйте в себе си, независимо дали ви е трудно да излизате и да се срещате с хора, можете да участвате в групи за социални дейности и комуникация. Ако не живеете сами, намерете начин да се разсеете със семейството си.

8. Научете се да броите не до 10, а до 20 преди да кажете нещо и не прибързвайте преди да предприемете конкретни действия – премисляйте нещата. Това е доста трудно в буйната младост, на мен ми отне доста време, да се справя с първото, но се радвам, че успях. За действанията никога не съм прибързвала, защото обичам да съм подготвена и премислям доста преди да това.Импулсивността не помага в повечето случаи, а когато сте внимателни може да си спестите доста стрес и последствие от дадени ситуации.

9.Не се отказвайте, експериментирайте, предизвикавайте се – това, че нещо не е станало от първия пърт не означава, че трябва да се поддитскате, натъжавате и т.н. Опитайте с друг подход и нагласа, ако пак не се получава, така е трябвало да стане, може да пробвате пак след време. Постоянство и търпението са много добър учител, но често просто трябва да изчакате момента.

10. Направте нещо за някой друг – хората сме токова самовглъбени понякога в собствените си проблеми, че често забравяме,че има доста по-нуждаещи се хора, които наистина са в трудно положение. Живеем в консуматорски свят и целта на повечето хора е пари, предмети, показност.Ако нямат това, което искат на момента, някои хора стават нервни и раздразнителни, други се депресират от незначителни неща в ежедневието, а трети са тези, които чакат социални помощи за лекарства и храна. Бъдете страдателни и ценете това, което имате. Помагайте с каквото можете от сърце, тогава ще видите,че вашите проблеми далече не са най-страшните и ще помогнете и на себе си и на някой друг.

11. Хранете се правилно и умерено – храната богата на хранителни вещества ще ви осигури добро здраве и ще избегнете депресивни състояния в следствие на дефицит на важни витамини и минерали. Пресни плодове и зеленчуци, качествени протеини и комплексни въглехидрати. Разбира се приемайте достатъчно вода и по умерено количество алкохол и цигари, ако ги употребявате.

12. Обогатете знанията си – достъпа до информация в 21 век е най-лесното,което може да имаме, а същевременно липсата на желание и умствения мързел са световна болест. Може да намерите много и качествена информация за почти всичко. Потърсете подходяща литература или вдъхновяваща книга, автобиографичните са много надъхващи. Има хиляди статии, лекции, курсове, които даже може да са сертифицирани, а всеки допълнителен документ е плюс за автобиографията ви. Може дори да научите език и да си намерите общност, с която да го практикувате. Само го поискайте!

13. Смейте се и обичайте 🙂 – Смеха и любовта лекуват, а смеха изгаря мазнините и стяга корема :). Дори и в лошата ситуация, може да намерите хумора, а когато е станало нещо трагично и тъжно, спомнете си за хубавите моменти, спомнете си за човека, който ви липсва и се радвайте, че сте го имали, че сте се обичали и е бил част от живота Ви, спомнете си за това, което написах в точка 10, някои хора не са имали дори и това!!! Не позволявайте на житейските уроци да ви направят гневни и мразещи хора това е отрова за самите вас и разболява!
Смейте се, бъдете винаги влюбени в нещо и някой и обичайте силно!

Има една много хубава дума(състояние), която би помогнала на всеки да е в по-добра хармония със себе си, това е думата ОСЪЗНАТОСТ – MINDFULNESS, но статията ще стане доста дълга, ако пиша и за това, потърсете информация и може да си помогнете доста ;).
Надявам се моите начини за справяне с проблемите и поддържане на ментално здраве да са ви от полза, въпреки, че всеки е различен, все пак всички сме хора и сме съставени от еднакви неща.
Това, което ни различава са характера, интелекта, индивидуалността, действията и мечтите ! 

Запомнете,че :

„Mental health is not a destination, but a process. It’s about how you drive, not where you’re going.”

Автор: Линда Робертович
www. HealthSportSpirit.com

Всички права запазени®