Бактериите и другите микроорганизми в червата Ви са известни като чревен микробиом. Бактериите помагат за разграждането на храната, превръщайки я в хранителни вещества, които тялото ви може да използва.

Вашият чревен микробиом влияе както на вашето физическо  здраве, така и на психическо здраве.

Много фактори могат да повлияят на вида и баланса на бактериите в червата ви.

Ако имате често долните симптоми то е желателно да посетите лекар и да се замислите за промяна в ежедневието си и хранителните Ви навици!

Симптоми:

Често подуване на корема и коремна болка, костипация или диария, които се редуват. Тежест след хранене, газове, киселини, проблемна кожа (бледа и суха или пък прекалено мазна) дефицит на хранителни вещества въпреки разнообразното хранене. Това може да са проблеми с микробиома и проускливост на червата.

В  практиката си  бих добавила и всякакви други симптоми (дори и да не са непременно пряко свързани с червата), настроение, енергия, тегло и други. Това е така защото червата разграждат храните, които ядем и абсорбират хранителни вещества, които поддържат функциите на тялото.

Значението на червата за цялостното ни здраве е тема на нарастващи изследвания в медицинската общност. Нашият чревен микробиом може да засегне всеки орган в тялото ни.

Защо е важно здравето на червата?

Важно е, защото то дава отражение върху: имунната система, душевното ни здраве, автоимунни заболявания и ендокринни заболявания – като диабет тип 2. Стомашно-чревни разстройства – като синдром на раздразнените черва и възпалителни заболявания на червата, GERD и други. Факт е че сърдечно-съдовите заболявания, както и ракови също са свързани със здравто на червата ни.

Какво да направим?

  • Травба да обърнем повече внимание над нивото на разнообразие в чревните бактерии, то е важен показател за здравето на нашия микробиом.
  • Диетичните фибри в храните могат да подобрят здравето на червата, тъй като могат да ни помогнат да сме редовни в WC, да намалим риска от рак на червата и да подхраним здравите бактерии в червата ни.
  • Консумацията на пълнозърнести храни, бобови растения, киснати ядки, всички те огат да предотвратят растежа на някои бактерии, свързани с болести и възпаления.
  • Яденето на широка гама от плодове и зеленчуци гарантира, че включвате цял набор от витамини, минерали и хранителни вещества в диетата си. Не пренебрегвайте ферментиралите храни, туршии, зеле, кисели краставички, кефир, кисело мляко, темпе и подобни, но внимавайте със солта и количествата.
  • Да променим нашият начин на живот, например физическата активност, добрият сън и намаляването на стреса, също са полезни за здравето на червата.
  • Включете хранителни добавки, някои от тях са с изключително действие над чревната лигавица; колаген, глутамин, про и пребиотици, някои ензими, билкови продукти!
  • Пийте достатъчно вода и прясно изцедени сокове, богати на полифеноли.
  • Направете си тест за хранителна непоносимост и се опознайте по-добре, анализирайте какво се случва с Вас след прием на определни храни и напитки.
  • Когато сте болни и приемате антибиотици, болкоуспокоителни и противовъзпалитлени лекарства, котрикостероиди запомнете, че със сигурност трябва да контролорате много повече диетата си, приема на напитки и задължително да приемате про и пребиотици!

 

“ Живей с любов към себе си“

     Линда