България, страна известна в цял свят с киселото си мляко и бяло саламурено сирене.
Днес редица експерти и диетолози/нутриционисти заклеймяват млечните продукти като отрова за тялото и силно възпалителна храна водеща до сериозни здравословни проблеми като автоимунни заболявания и рак. Тази мода и тенденции води до това да се спира и забранява приема на млeчни на деца над 2 годишна възраст, на бременни жени и кърмачки. Млечните продукти като прясно мляко, кисело мляко, сирене и извара са едни от най-добрите източници на калций, освен това се подсилват и с витамин D. От тези съставки костите се нуждаят за поддържане на костната маса, плътност и намалява риска от счупвания.

Това масово ограничаване на приема на млечни при деца ги прави потенциални пациенти на отделенията по травматологията и не само!

Като дипломиран нутриционист, аз обаче не отричам млечните продукти и ги консумирам, както и давам в работата си с хора в режимите, които изготвям. Всичко е до вида, качеството и количеството в приема на млечните, плюс разбира се индивидуалните предразположености на организма и цели !
Млечните продукти може да са или добри или лоши за вас, но не за цялото човечество!

Първото нещо, което искам да отбележа, е че масовото отричане на млечните храни слага всичките такива под общ знаменател – вредни, опасни, предизвикващи болести.

Никой не си прави труда да ги разграничи и да отбележи всъщност основните причини за проблемите от консумацията на млечни храни, които са: прекаляването с тях, комбинацията им с други храни, лошата перисталтика водеща до застояване и гнилостни процеси, липсата на физическа активност и детоксикация на организма!
Като Българи на нас ни е генетично заложено да консумираме и усвояваме млечни продукти и векове наред нашите предци са се хранили предимно с прясно, кисело мляко,кефир и бяло саламурено сирене, пък дори в онези условия са живели дълго и са били здрави.
Разликите са много, но основните: тогава не е имало свръх консумация и всички вредни съставки и пренасищане на пазара като сега. Това важи дори и за периода от 90те. Масовите здравословни проблеми започнаха с вноса и производството на готови храни, изобилието от продукти и човешката лакомия!

Дали една форма на млечни продукти е по-добра от друга?
Разбира се, че да и именно тук е разковничето на това толкова сериозно заклеймяване!

В работата си и личното си меню например, аз съм изключила пълномаслените млечни продукти и всички тежки и зрели сирена( вносните) дори и нашият български кашкавал. Като изключим редки случаи и поводи не ги консумирам и да не ги препоръчвам. Освен факта, че те са много зрели и пълномаслени те са и с богато съдържание на сол, комбинацията от които всъщност е виновника и за водната задръжка, портокаловата кожа и акне !

Представете си комбинацията от един бургер с бял хляб, пържен бекон, пържени картофи, чедър и майонеза…пица с 10 съставки, пържени храни със сирена и други подобни !!!
Храна ежедневие за милиони и много млади и подрастващи, подбор който е лош!

Сега кажете кое е вредното тук и водещото до здравословни проблеми?
Отговора е очевиден и това е комбинацията, честия прием и тежест за организма.

Да ме извиняват колеги и хора следващи модни тенденции, но от салата домати с обезмаслено и обезсолено сирене или от кисело мляко с чия и плодове, никой не е напълнял или се е разболял.

Средиземноморската диета, чийто ползи са доказани, а там се консумират млечни, но определени!
Белите млечни продукти и тези от овче, козе и биволско мляко, те не са отрова, дори кравето кисело мляко или други крави продукти консумирани умерено!
Някои науки дори предполагат, че правилният вид млечни продукти може да предотврати сърдечни заболявания. British Journal of Nutrition, установява, че тези, които ядат много ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирене, имат по-малък риск от коронарна болест, имат по-здравословно въздействие върху липидните профили в кръвта и риска от сърдечни заболявания, отколкото други млечни продукти.

Лактозата(млечната захар), често е давана като един от проблемите при консумация на тези храни, истината обаче, е че лактозната непоносимост няма нищо общо с млечния протеин, който всъщност е основния протеин в тях (казеин и суроватъчен). Първо лактозната нетолернтност е вид непоносимост при, която хората не могат да усвояват захарта в млякото, а не е вид алергия. Второ води до дискомфорт, подуване, диария, но не води до застояване на храна в тялото и трето разбира се, че който я има е добре да не употребява млечни, защото тя е склонна да се задълбочава с възрастта.

При консумацията обаче на млечния протеин повечето хора с алергия към него имат симптоми, които се появяват още когато са бебета, и ги надрастват с напредване на възрастта. При някои не отминава и продължават да са алергични като възрастни. Необичайно е да се развие алергия към млечните протеини по-късно в живота за разлика от лактозната непоносимост!
А1 казеина в млякото причинява възпалителни заболявания като колит, синдром на раздразненото черво, рефлукс, кожни и др.
Най-сериозната реакция към алергия към мляко се нарича анафилаксия и в повечето случаи е заради казеина в него!

Често хората спират да консумират млечните заради горепосочените проблеми, като сами си слагат диагноза алергия или непоносимост към тях, но алергена може да е съвсем друг и това доста често се оказва хистаминова неопоносимост. Тя е свързана с приема на зрели и ферментирали продукти, което включва всички популярни деликатесни сирена, вино, месо и други, като причината е липса на ензим, който разгражда хестамина. Така хората попадат в един объркан свят, с който се чудят къде е проблема.

За това и винаги консултирам клиентите си да се опознават и наблюдават като това е съобразено и с нужните прегледи при специалисти. Не си поставяйте сами диагнози!
Елиминационна диета, полезна и даваща много отговори може да е от голяма полза не само за здравето, но и за линията Ви! Експериментирайте за да научите повече за себе си.

Защо да изключвате всички млечни като може да откриете вида, който е по-добър за Вас?

Аз консумирам предимно овче сирене и биволска моцарела. Киселото мляко е краве 2%, но от време на време си взимам и овче 3,8 %. Извара купувам Пилос 0,3% – не е реклама 😉

Козите продукти са за предпочитане, ако не ви пречи миризмата, за мен е трудно. Прясно добавям само в кафето по-малко или при консумация на някой десерт/ястие в ресторант и по повод.

Ако пътувате често или живеете извън БГ има още млека и продукти от бивол, як, коне, камилско, еленско! Аз съм консумирала доста камилско мляко в Близкия изток, там е популярно и е фермерско, като то е с добри хранителни качества!

В борбата със затлъстяване и диабет тип 2 млечните храни и протеина в тях са от особено голямо значение и не бива да се изключват.

Какво може да консумираме, ако ги обичаме ?

Краве мялко – безспорно най-популярното и ползвано – в повечето случаи кравето мляко съдържа А1 и А2 бета-казеини, като реално А1 е осовният проблем за дискомфорт. Докато двата основни протеини в млякото са казеин и суроватка, първият съставлява 80% от съдържанието на тази група хранителни вещества. А1 и А2, засягат тялото по съвсем различен начин и според проучвания и изследвания, първият е виновникът и може да предизвика различни възпаления, болести, проблеми.
Всъщност А1 е съвременният вид защото с годините породите са се изменили, начина им на хранене(със зърна, а не с трева) и самата преработка на млеката – пастьоризацията, хомогенизацията, подобрители, антибиотици и хормони за да може кравата да дава повече мляко. Това е реалният проблем, но за щастие има редица производители, които се придържат към истинското А2 мляко.
Тенденциите по здравословно хранене в цял свят налагат производителите все повече да го произвеждат. То е първоизточника и е с улесненото храносмилане и понижена опасност от реакция и проблеми за организма, нищо че съдържа лактоза и млечни протеини.

Козе мляко – козето мляко има славата на естествен антибиотик. Много полезно богато на  млечнокисели бактерии, те оказват благоприятно влияние и възпрепятстват развитието на патогенни процеси в стомашно чревния тракт. Козето мляко обикновено има почти никакви възпалителни А1 казеинови протеини, а предимно А2, което го прави много близо до майчината кърма и малко алергенно. С по-ниски нива на лактоза от кравето мляко и не съдържа аглутининови протеини (лектини), което улеснява храносмилането. Козето мляко е с високо съдържание на хранителни вещества, витамини и минерали.

Овче мляко и продукти – моят избор.
Овчето мляко съдържа около една трета повече енергия от кравето или козето мляко. То е богато на много повече протеин и много повече мазнини (мононенаситени, полиненаситени, включително Омега 3 и 6), витамини и минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк, като същевременно по-малко натрий). Важното е, че има и повече фолиева киселина (фолат), което за жени в детеродна възраст и бременност е много важно.
Лактозата и казеинът в овчето мляко са по-лесно усвоими. Овчия протеини се хидролизира по-бързо от кравия протеин. По време на производството на твърди сирена лактозата се освобождава в изхвърлената суроватка. Това мляко дори се препоръчва за страдащи от екзема, астма или други алергични заболявания. Да, продуктите са по-мазни, но пак казвам зависи от количеството и съчетанието с други храни.

Биволско мляко – в България може да се намери предимно под формата на кисело мляко, моцарела и бурата. То е по-богато на калций и протеини от кравето мляко и има по-малко холестерол и натрий. Съдържа доста витамин А, фосфор, калций, желязо и много други компоненти. Но също така трябва да знаете, че този вид мляко има по-големи количества мазнини в сравнение други. Биволското мляко е полезно за здрави кости, зъбите и сърдечно-съдови заболявания. Засилва имунната система и е страхотно при хора с анемия и бременни. Използва се широко в страните от Южна Азия, като Индия, Китай и Пакистан са най-големите производители.

От написаното горе всеки трезвомислещ човек може да си направи сметката, че не е проблема в млечните както вече казах, а в количеството, честотата на прием и личната отговорност към самите нас, както и спецификите на организма ни към определени хранителни източници. С която и храна да се прекалява и да няма хранителна култура не е добре за нас, дали сте месоядни или вегетарианци, вегани….крайностите водят до дисбаланс, а оттам и проблеми със здравето ни!
Замислете се българина трябва ли да се лиши от доказаните с хилядолетия ползи на киселото ни мляко и трябва ли да даваме пари само за пробиотици незнайно как произведени, вместо да си набавяме това с храни като кисело мляко, трушии и други познати на нас!
Спирането на млечни за подрастващи и хора до 25 годишна възраст е неправилно и с последствия!

Защо масово се спират млечните и има ли общо модата по фитнеса и супер изчистено тяло тук?

Има, при това много голяма!!!

Темата е дълга и няма да я засягам подробно, но искам само да се замислите след горе прочетеното, кое е вредното в млечните храни и това, от което са съставени в основата си (суроватка 20%, казеин 80%) и кое е полезното в такъв случай в протеина на прах и ежедневното му предлагане, рекламиране и консумация като най-добър източник на протеин.
Най-ползвания е именно суроватъчния и млечен (суровтка + казаеин), а при мъжете и чист казеин. Факта, че често са без лактоза или без мазнини не променя основата им, защото именно протеина в млечните е набеден като вреден за човека и водещ до споменатите болести!!!
Да тук има значените и дали са изолат, концентрат, хидролизиран…….за усвояването и все пак си остават от краве мляко!

Изучаването на състава на храните и как влиаят над тялото ни е дълъг и сложен процес, който не бива да се бърка с модната страна на фитнес индустрията и неграмотността в тази сфера!

Суроватката като остатъчен продукт е изключително евтина, а цента на едни килограм протеин на прах за крайния потребител разбира се води до огромни печалби. Замислете се колко марки има на пазара, при това само тук. Това го казвам като човек бил в доста производствени фабрики и бивш собственик на магазин за спортни стоки и добавки, знаейки производствената, доставната и продажната цена! Това разбира се е нормално и от тук идва и разликата цена-качество!

Както храната, така и протеините на прах минават процеси на преработка, добавят се доста неща или се премахват за да бъдат лесно усвоими, а от там и някои са доста по-скъпи.  Какво точно има вътре, каква и от къде е суровината няма как да знаете и да гарантирате, че това е по добрия източник. Масово хора ползващи пудри имат страхотни проблеми с усвояването, подуване и даже повръщане и диария.  Като изключим органик и био продуктите, повечето са от суровина на хранени със зърно крави и така стигаме пак до темата с млякото тип А1.
Това е и причината да има различни видове протеинови пудри – яйчни, телешки, растителни ( грахов, оризов, конопен, чия, бобов и т.н.). Пудрите са бърз и лесен начин да си доставим дневна дажба протеин, да заместим хранене и дори при здравословни проблеми и бременност да подсилим организма си според нуждата му.

Още нещо, което е важно :

Ядковите, оризовото и соевите “ млека и сирена“, са с ползи за здравто и алтернатива, но ТЕ НЕ СА ТАКИВА МЛЕКА и нямат нищо общо с  хранителния състав на млякото. В основата си са мазнини или въглехидрат, но не и да имат и  протеин. Да не кажа,че са по-калорични. Ако не си ги правите сами, това което се предлага в магазина е с нищожно съдържание на основния продукт, за който се водят и са далеч от качествен хранителен такъв( млека), а е много скъпо.  Соята даже няма да я коментирам като храна с ползи за ежедневен прием, защото за мен е  е полезна,а доста се прекалява с ежедневното и приемане !!! Така, че моя съвет е да си ги приготвяте, ако искате заместител на млечните!

Разбира се има начини и може да се добавят хранителни съставки, както и може да намерите мои рецепти за веган сирена тук в сайта. Но нека знаем, че самоконтрола е важен, не пълното изключване на много храни.

Винаги съм твърдяла и препоръчвала основния източник на протеин да е чрез храната ни. Рядко го ползвам и препоръчвам като пудра. Нищо не се усвоява по-добре от различните видове храни, разнообразието им и правилно количеството. Храната я виждаш, купуваш, приготвяш и консумираш. Вида е ясен, вкуса пълни сетивата ни, доставя удоволствие!!!!! Да пудрите са страхотни за десерти, но с протеина на прах лесно се прекалява, което има своите странични ефекти и честно казано от него се задържа също доста вода мили дами  (това е друга тема). Не може да консумирате пудра нон стоп и многократно за деня, който го твърди е или некомпетентен или печели от това.
Помнете, че монетата винаги има две страни, какъв източник ще изберете, производители и качество е личен избор.
Има достатъчно избор на пазара за да изберете според възможностите и предпочитанията си!

Както в храната, така и тук обаче разнообразието и различните източници ( марки и суровини) е хубаво да ги има и да се сменят, за да не привиква тялото!

Автор:
Линда Робертович
www.HealthSportSpirit.com

*Всички права запазени!