Много мога да напиша за  B комплекс и колко важни са за нашето тяло. Без тях то няма как да функционира, а дефицита на някои витамини от групата B са животозастрашаващи. Именно тук е и ролята на терапевта, да следи за адекватния прием на хранителни вещества, особено при хора спазващи вегетарианска и веганска диета. При хора спазващи режим на хранене и активно спортуващи, пушачи, употребяващи алкохол или такива със стомашно-чревни проблеми B-комплекс са задължителни като част от комплексните витамини или допълнително когато е нужно!

Тиамин (В-1)

Тиаминът функционира в комбинация с аденозин трифосфат, за да образува коензим, необходим за превръщането на въглехидратите в енергия в мускулите и нервната система.

Рибофлавин (B-2)

Необходими за нормално дишане, активира пиридоксина и действа съвместно с други витамини от група В.

Ниацин (B-3)

Спомага за синтеза на ДНК, компонент на два коензима, които са необходими и за използване на мазнини, тъкано дишане и производство на захари. Тялото произвежда ниацин от триптофан. Витамин В-6 е необходим за превръщането на триптофан в ниацин, а дългосрочната добавка на левцин с висока доза може да причини дефицит на триптофан и ниацин.

Пантотенова киселина (B-5)

Превръща  се в коензим в енергийния метаболизъм на въглехидрати, протеини и мазнини. Насърчава нормалния растеж и развитие.

Пиридоксин ( В-6) 

Действа като коензим за метаболитните функции, влияещи върху използването на протеини, въглехидрати и мазнини.

Насърчава превръщането на триптофан в ниацин или серотонин.

Биотин (В-7) , Витамин H

Чревните бактерии произвеждат целия биотин, от който тялото се нуждае. Биотинът е необходим за нормален растеж, развитие и здраве. отговаря за поддръжката на множество важни физиологични процеси в организма.

Фолиева киселина (B9)

Действа като коензим за нормален синтез на ДНК
Поддържа нервната система, чревния тракт, половите органи, белите кръвни клетки, нормалните модели на растеж
Регулира ембрионалното и феталното развитие на нервните клетки и предотвратява дефектите на нервната тръба
Насърчава нормалния растеж и развитие
Лекува анемията поради недостиг на фолиева киселина, възникнал от алкохолизъм, чернодробни заболявания, хемолитична анемия, смърч, бременност, кърмене, употреба на орални контрацептиви
Подпомага метаболизма на аминокиселините и синтеза на протеини

Цианокобаламин (B12)

Действа като коензим за нормалния синтез на ДНК
Насърчава нормалния метаболизъм на мазнини и въглехидрати и протеинови синтези
Насърчава растежа, развитието на клетките, развитието на кръвните клетки, производството на покритие на нервните клетки, поддържането на нормалната функция на нервната система,.

B12 се съдържа само в животинските храни и набавянето му е сериозно предизвикателство за веганите и при тях много често се стига до тежки дефиицити на витамини и минерали!

Автор:
Линда Робертович
www.Healthsportspirit.com