Чудили ли сте се как работи лакто-ферментацията? Или сте от хората, които залагат само на пробиотици и пребиотици под формата на хранителни добавки?

Естественият химичен процес на ферментация съществува от много дълго време, продължавайки през хилядолетия, за да донесе на днешните възхитителни вкусове и положителни пробиотични ефекти върху човешките черва. Това е една от най-старите практики в човешката история, датираща от 10 000 г. пр. н. е., въпреки че спонтанно възникналата ферментация е предшествала човешкия вид като цяло. Този метаболитен процес трансформира и запазва храната, използвайки общи микроорганизми като бактерии, дрожди и плесени.

Ферментацията е отговорна и за ключовите съставки в пробиотиците, чиято популярност скочи рязко през последното десетилетие. Пробиотиците са приветствани заради техните ползи за здравето и тяхната история е дълбоко вкоренена в процеса на ферментация.

7 000 г. пр. н. е. древните китайски цивилизации започват да се запарват и заливат различни храни – ориз, плодове и мед – счита се че това е най-старата рецепта за пивоварство дало начало на много напитки и до днес, а толкова любимите за мен кисели краставички произхождат от долината на Тигър, или съвременен Ирак от 2000 г. пр.н.е.

Точно затова аз залагам първо на храната и на това да приемам пробиотици чрез нея, защото вярвам в естествените процеси, а самите методи на ферментация са три и може да избирате , като разбира се зависи какво ще правите : Лакто-ферментация, дива ферментация и култивиране. Може да намерите информация на всякъде в интеренет за тях.

Ферментиралите храни и благодарение на този естествен процес могат да увеличат приема на антиоксиданти, пиенето на сок от туршия, зеле може да помогне за балансиране на електролитите и облекчаване на мускулни крампи.
Другите ползи за здравето от консумацията на ферментиралите храни са  антимикробни, противогъбични, противовъзпалителни, антидиабетни и в полза на анти-атеросклеротична активност.

Може да експериментирате с толкова много видове зеленчуци, зелено-листни, плодове, разбира се най-разпространени са кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле, кисели краставички, туршии, мисо, темпе, кимчи, хляб с квас и някои сирена, напитки, бира, вино.

Недейте да се ограничавате само сезонно или да ги консумирате само зимата, може да ги приготвяте по-всяко време на годината, даже в топлото време стават много по-бързо.

Аз днес приготвих няколко варианта, за разнообразие и поради няколко седмично боледуване, така всички в къщи ще получим естествени порбиотици и ензими( страшно разочарована съм от това, което се предлагана под формата на добавки) за добро чревно здраве, а знаем, че то е в основата на толкова много процеси и усвояването на хранителните  вещества.  Плюсовете на това да си ги приготвяме в къщи са няколко:

  • Може да направим всякакви и разнообразни миксове
  • Знаем какво добавяме и че няма аспирин за по-бърза „ферментация“
  • Може да контролираме количеството сол, което е много важно.
  • Идеята на домашните ферментирали храни не е да стоят дълго с месеци.
  • Много по-евтино е.

И така как да ферментирате зеленчуци, за да можете да направите свои собствени зеленчуци с уникален вкус у дома, като тези красоти с лакто-ферментация 🙂

Всички зеленчуци имат млечнокисели бактерии върху (или в) тях. Млечнокиселите бактерии са „добри“ бактерии (известни още като бактерии, които помагат за разнообразяването и поддържането на чревния ви микробиом, вместо да ви разболяват). Целта на лакто-ферментацията е да се създаде среда, в която млечнокиселите бактерии процъфтяват, а вредните бактерии умират. млечнокиселите бактерии процъфтяват в солена и кисела среда, докато други бактерии не могат да се справят със солта или ниското pH.

Зеленчуците влизат в солена среда, която премахва „лошите“ бактерии, които не могат да се справят със солта. Бактериите, които се срещат естествено върху зеленчуците, могат да започнат да усвояват захарите в зеленчуците, произвеждайки киселинна среда и CO2 и така солената и киселата среда отстраняват повече „лоши“ бактерии, които не могат да се справят с ниско pH.

И така, изключително прост процес като може да изберете между мариноване или лакто-ферментиране, като  основната разлика между мариноване и ферментация е наличието на пробиотици („добри“ бактерии) с ферментация. Ферментацията използва естествени бактерии от зеленчуците за постигане на желания вкус, докато мариноването използва киселинно вещество (често оцет). С ферментацията получавате този вкус от естествена химическа реакция.

Добавянето на оцет, придава хубавия кисел вкусът, а лактоферментацията също може да постигне същата киселинност, но за по-дълъг период от време. Вие избирате.

Ако добавите оцет към вашата смес в началните етапи на процеса на ферментация, той може да забави ферментацията и наистина да ограничи растежа на всички онези добри млечнокисели бактерии, които изисква добра ферментация.

Като се има предвид това, ако добавите малко количество оцет по-късно в процеса на ферментация, вкусът и ензимите ще са се развили до точка, в която могат да издържат на оцета и да оцелеят. Те ще имат време да растат и да се размножават, а добавянето на оцет вече няма да надделее над всички добри неща. Разбира се оцета има и консервираща функция, но както казах идеята на тези храни у дома е да ги има винаги и често, а не да стоят в мазето или килера 3 години.

Какво сложих аз в бурканите:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зеленчуците и подправките:

Репички, тиквички, моркови, карфиол, земна ябълка
Микс ситно нарязани:
Ряпа, червено цвекло, морков
Лук, чесън, копър
Пипер черен и бял, бахар, сол, малко оцет, малко мед

Лично аз направих топла марината, за да се разтвори добре морската сол, като сложих малко количество за да не е прекалено солена или за литър изворна вода, 1 сл. без връх морска сол.

Общо за четирите буркана направих малко над 2 литра вода, а оцета беше 2 с.л. + 1 ч.л. мед.

В случая оцета го сложих, защото бързам да постигна вкуса и пробата с репите и тиквичките, които не съм опитвала под подобна форма 🙂 Следващите ще си направя без оцет, а и времето вече ще е в полза на ферментацията.

Все пак солената храна не е здравословна, а и води до водна задръжка и подпухване, така че се придържайте към по-малки количества когато правите ферментации.

Приканвам Ви да пробвате и Вие различни варианти и да разнообразявате в ежедневието си.

Лично аз в практиката си с клиенти много често давам пробиотични храни,  като напоследък прилагам и специална пробиотична салата, която е страхотна. анти-ейдж и богата на ензими и хранителни вещества, скоро ще я кача в блога.

Aвтор:
ДиетоЛогика с Линда Робертович
www. HealthSportSpirit.com