Има толкова популярни диети, които са се появявали в последните десeтилетия и са довели до многократни дискусии правилни ли са или не. Различни лекари, диетолози, автори на книги, ентусиасти преборили се с наднормено тегло или такива, които пропагандират даден вид хранене заради лични вярвания.
Доста често тези диети набират популярност благодарение на някоя известна личност, която се е променила драстично, споделяйки каква е тайната и. Истината, е че диети много, но колко те са здравословни и дали ще повлияят на Вас както на някой друг е съвсем различна тема!
В статията днес ще разгледаме няколко от най-популярните диети и какво представляват те.

Отчитайки различните факти и подробности за всяка от тях, може да прецените коя е подходяща за Вас и да обмислите прилагането и.
Въпреки успехите на много от тези диети, аз обаче винаги ще стоя зад думите си, че балансираното хранене и мярка са най-добрата и полезна диета!

1. Диетата на Аткинс

Една от най-популярните в миналото и доста оспорвана. Диетата на Аткинс има за цел да се отслабне, като се избягват въглехидратите и съответно се контролират нивата на инсулин.
Диетата има няколко основни принципа: да отслабнете; сваленото тегло да се задържи и да продължавате да сваляте мазнини; подобряване на цялостното здраве и изграждане на трайни основи за превенция на заболяванията.
Как работи: Когато нивата на глюкоза са ниски, нивата на инсулин също са ниски. В този момент настъпва кетоза или с други думи, когато нивата на глюкоза са ниски, тялото преминава към използване на собствени запаси от мазнини като източник на енергия.
За това когато човек яде и започва храненето предимно с въглехидрати нивата на глюкоза се повишават, а от там се повишават и на нивата на инсулин.
За това идеята тук е да използваме мазнината в тялото. Ако в организма няма глюкоза, ще се появи кетоза. По време на кетоза, тялото ще прехвърли част от мастните депа в мастните клетки в кръвта, за да се използва като енергия.
Диетата има 4 фази :
Индукция, Балансиране, Фина настройка или предварителна поддръжка, Поддръжка през целия живот
Консумират се предимно: авокадо, ядки, ядкови олиа, яйца, пълномаслени млечни продукти,
месо, включително говеждо, свинско и бекон, мазни риби и морски дарове. Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, като кале, броколи и аспержи, салати.
Не се консумират бързи въглехидрати и такива с висок ГИ(гликемичен индекс), бира, вино, безалкохолни!
Ползи: при хора с високо кръвно, предметаболитен синдром, диабет 2, сърдечни заболявания.
Вреди: главоболие, виене на свят, слабост, умора, запек. Не се препоръчва за период по-дълъг от 6 месеца, въпреки, че има хора, които се хранят така доста дълго!

2. Кето диета – Високо мазнинна – ниско въглехидратна

Доста подобна на диетата на Аткинс, по-съвременна версия, но със значително по –голямо количество мазнини и почти никакви въглехидрати! Около 75 % от калориите са получени от мазнини, около 20% и 5% от калориите се получават съответно от протеини и въглехидрати.
Как работи: Принципа е ясен от името и същия като при Аткинс и състоянието на кетоза.
Ползи: Кетогенната диета може да има здравословен ефект върху сериозни здравословни състояния като:
сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром. Подобрява нивата на HDL холестерол/, Болест на Алцхаймер, акне,рак, поликистозна болест на яйчниците (PCOS), епилепсия!
Вреди: В дългосрочен план Кето диетата може да доведе до доста различни неразположения, както и дисбаланс в тялото. Лишавайки се от определени витамини и минерали съдържащи се в плодовете и зеленчуците, може да си докараме сериозен дефицит в тялото. Мускулни крампи и дехидратация, поради прекалено голямото количество кетони в тялото. Запек и съответно лош дъх са друг неприятен момент. Липса на тонус на тялото и плътност на мускулатурата! Консумирането на твърде много киселинни храни може да наруши баланса в тялото и да загубите минерали, затова е важно да приемате повече алкални храни, като зеленчуци.

3. Зоната
Този начин на хранене е популярен от изключително много време, като идеята на Д-р Бари Сиърс,който я измисля е да се предотвратяват възпалителните процеси в тялото чрез храната, която се консумира и да се достигне оптималното за всеки индивид тегло!

Диетата на зоната включва някои основни правила: Първото хранене – закуската трябва да се консумират не по-късно от 1 час след събуждане. Интервалът между храненията трябва да бъде 3-5 часа. Храненията се определят от така наречените блокове и са 3 основи + 2 снакса на ден. Трябва да се пие поне 8 чаши вода на ден.
Как работи: Макросите се разпределят на 40% въглехидрати, 30% мазнини, 30% протеин
Залага се на чист протеин: нетлъсти меса и риби, нискомаслени млечни продукти ! Въглехидратите са предимно зеленослистни зеленчуци, по-малко плодове и съответно полезни мазнини, които са в основата на производството на определени хормони(айказаноиди), оказващи противо-възпалително действие в тялото.
Друг важен фактор е, че тук се цели провокиране на хормонална реакция чрез храненето.
Ползи: Зоновото хранене безспорно има ползи за тялото и за здравето, поради факта, че храненето е сравнително балансирано. Хората, които следват този режим успяват да свалят здравословно килограми, да повлияят на различни здравословни проблеми високо кръвно, предметаболитен синдром, диабет 2, сърдечни заболявания, някои автоимунни заболявания и др. В допълнение към храненето тук много сериозно внимание играе приема на Омега-3 мастни киселини, които са наистина един много важен суплемент, но той така или иначе трябва да присъства в ежедневния прием на всеки индивид!
Вреди: В Зоновото хранене въглехидрати като ориз, картофи, паста и бобови са сведени до минимум. Както в горепосочените диети на Аткинс и Кетото, а това не е в полза на здравето. Въглехидратите трябва да се контролират като вид и прием, но не и да се изключват. Те имат своето място в храненето ни и то е много важно! Само по себе си храненето по принципите на Зоната е изключително затормозяващо, изчисляване на блокове, прекалено лишения, което в последствие ни лишава от удоволствието да се храним. Контрола е в основата!

4. Суровоядство
Суровоядството включва предимно необработени, цели, растителни и за предпочитане органични храни. Три четвърти от храната на лицето трябва да се състои от сурова храна.
При този тип хранене основната цел не е отслабване, а здраве. Почитателите на тази диета вярват, че яденето на голяма част от суровите храни ги прави по-здрави и енергични.
Имa няколко типа суровоядци:
Суровоядци вегетарианци, ядат храни на растителна основа плюс яйца и млечни продукти.
Суровоядци вегани изобщо не ядат животински продукти.
Суровоядци всеядни ядат както растителни, така и животински храни..
Всички тези хора консумират предимно сурова храна, включително яйца, месото/рибата. Млечните не са пастьоризирани/нехомогенизирани.

Ползи: Природата е дала на всяка храна уникалната си перфектна комбинация. суровата храна е богато на много ензими, витамини и минерали, които не биват унищожени от топлинна обработка. За това се нарича „жива“ храна. Твърди се, че суровата храна е по лесна за усвояване от сготвената, която отнема повече време за храносмилане, запушва храносмилателната система и артериите с частично смлени мазнини, протеини и въглехидрати.
При този тип хранене човек има повече енергия, чиста кожа, по-добро храносмилане, отслабва се. Разбира се оказва цялостно влияние за здравето.

Вреди: Суровоядството на много видове храни може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, рефлукс, синдром на раздразненото дебело черво, поглъщане на токсини, бактерии и сериозни болести. Със сигурност яйцата, млечните и месата са в пъти по безопасни и вкусни с термична обработка, не случайно Сушито се сервира с ласаби за да се предотвратят проблеми от суровата риба! Ако суровоядците са пълни вегани, то те са изложен на риск да не получат достатъчно хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, мастни киселини и др.

5. Средиземноморска диета

Средиземноморската диета, както може да се досетите залага на хранителните навици от южните европейски страни. Тя е вкусна и с акцент върху растителните храни, плодове и зеленчуци, маслиновото и ядкови масла риба, птици, бобови и зърнени продукти, млечни и чаша вино. Избягват се наситени мазнини, готови храни и полуфабрикати, захар.
Средиземноморската диета трябва да бъде съчетана с активен начин на живот за най-добри резултати поради повечето калории!

Ползи:
За разлика от някои диети тук имаме високо съдържание на фибри, които са важи за ситостта и храносмилането.
Плодовете и зеленчуците дават много витамини и минерали, които регулират телесните процеси. В допълнение, наличието на постно месо и избягване на червени меса допринася за по-ниските нива на смъртност от сърдечни заболявания! Диетата сама по себе си не е с цел отслабване, а здраве чрез избягване на най-разпространените здравословни проблеми следствие от лошо хранене и заседнал начин на живот.
Вреди: Забелязали ли сте, че хората живеещи в страните като Гърция, Крит, Италия, Испания….имат здрав и щастлив вид, въпреки въглехидратите, виното и моцарелата. При Средиземноморската диета няма лишение от макронутриенти, а в същото време те са от полезни и чисти източници. За това единственият минус тук би бил, че при липса на контрол над порциите и времето на прием на някои макроси, вместо да свалите може леко да качите килограми, за това и спорта и физическата активност са важна част от режима!

Има още много популярни начини на хранене и видове диети – Вегетарианство и Веганство, което е толкова нашумяло в последните 5 години, Палео диетата, Зелева супа, 90 днвената и други! При много от тях принципите се препокриват, но в различните години някой е променил, добавил или изключил нещо слагайки своето име и виждания на диетата!

Колкото и диети да се измислят, балансираното хранене винаги ще е най-здравословно и водещо за постигане на желаните килограми. Изключително вредно е тялото да се лишава от Макронутриенти, ние имам нужда от всеки един от тях. Всичко е до това как и кога ги комбинираме и разбира се да имаме контрол над порциите.
Спорта и физическата активност не бива да се разглеждат като задължение, а като удоволствие и инвестиция в нашето тяло, което е машина която има нужда от грижи за да работи в наша полза!

„Здравето е лична отговорност, бъдете примера“

Автор: Линда Робертович
www.HealthSportsSpirit.com