Защо трябва да го обичате, защо да го включите в режима си и задължително да консумирате когато пътувате по екзотични дестинации?

Обичам кокосовите орехи, тяхната ядка и сок. Добавям кокосови стърготини често в закуска, млека, десерти и смутита. Те  вкусни и питателни и определено трябва да ги включите в диетата си. Ползите от кокосовите плодове за здравето са многобройни. 

Кокосът може да се счита за пълноценна храна, тъй като е изключително богата на витамини, минерали и богат на добри калории. Един плод може да ви осигури дневна доза от почти всички основни хранителни вещества.

  • Кокосовата вода е не само вкусна и освежаваща напитка, но и богата на електролити, ензими и минерали. Ето защо, тя помага на храносмилането и повишава метаболизма ви. Цитокининът, един от елементите, намиращи се в кокосовата вода, притежава мощни антиканцерогенни и анти-стареещи свойства.
  • Друга важна съставка е Ауриновата киселина –  тя е много важна наситена мазнина, съдържаща се в кокосовите орехи. Понижава нивото на лошия холестерол в тялото ви и помага да поддържате артериите чисти и здрави. 
  • Кокосовото ядка ​​е богата на желязо, манган и цинк, мед, което го прави един от най-добрите източници на тези основни минерали.
  • Кокосът укрепва съединителната тъкан – кожата, костите и сухожилията попадат в категорията на съединителната тъкан. Те съдържат голям брой минерали, което означава, че дефицитът на който и да е от тези елементи влияе върху тази част от тялото ви.
  • Яденето на кокосови орехи укрепва имунитета, тъй като тези плодове притежават силни антивирусни свойства. Няма значение каква форма избирате, тъй като всяка част от плода е еднакво ефективна в борбата срещу бактериите.
  • Кокосът стимулира мозъчната функция.
  • Изключително полезен за бременни. Кокосът предотвратява анемията, а желязодефицитна анемия е често срещан здравен проблем. Обмислете приема на желязо, когато планирате своя план за хранене, тъй като хората рядко получават достатъчно от този минерал от храната. Едно от основните предимства на здравето на сухия кокос идва от високото му съдържание на желязо.
  • Някои от химикалите, съдържащи се в кокосовото месо, насърчават производството на невротрансмитери, както и миелин (мастно покритие, което покрива невроните и им позволява да предават електрически сигнали, които идват от или към мозъка по-ефективно).

Най-често аз ползвам кокосови стърготини! Достъпни са на всякъде, евтини са и имат много приложения. Кокса засища страшно много. Ако си купите цял кокосов орех и  носите в себе си парче от ядката, когато сте гладни това ще ви спаси и засити за дълго. Изсушеният кокос съдържа широк спектър от минерали, които лесно се усвояват и обработват от тялото ви.

Сушените кокосови орехи/стърготни съдържта: Диетични фибри, Витамин С, Витамин Е, Рибофлавин,Витамин В6, Желязо, Калций, Мед, Манган, Селен. Около 6,9 грама протеин, 64,5 грама мазнини и 23,7 грама въглехидрати на 100 грама сушен кокос.

Все пак искам да обърна внимание да не прекалявате с него или маслото, защото въпреки, че  съдържа здрави мазнини, те все пак са мазнини. Аз лично не готвя с кокосово масло, предпочитам го под прясна форма.

Като всичко в този живот, за да бъде полезно и здравословно, то трябва да се консумира умерено и балансирано !

Автор: Линда Робертович
www. HelathSportSpirit.com