Диетите при това драстичните са средство номер едно използвано от повечето жени, когато искат да свалят излишни килограми. Както всички знаем, много често тези диети за свързани с глад, здравословни проблеми, Йо Йо ефект, както и отпускане на тялото, поява на целулит и стрии.

Физическата активност е пренебрегваната част, поради много причини!

Истината, е че спорта, какъвто и да е той съчетан с правилният хранителен режим, ще доведе до крайният резултат, а именно стегнато и хармонично тяло, но най-вече ЗДРАВЕ.

Ползите от физическата активност са толкова много.

  • Сърдечната система функционира правилно, подобрава се кръвообращението и притока на кръв до клетките, което спомага и за образуване на нови мозъчни клетки.
  • Подобрява се концентрацията и мозъчната дейност
  • Нивата на лошият холестерол и кръвното налягане значително намляват
  • Спорта и физическата активност оказват влияние на много хормонални процеси в нашето тяло и всъщност е един от най-ефективните начини за превенция и лечение на депресия и апатия.

Няколко са основните фактора, които влияят на баланса на нашите хормони: пол, възраст, стрес, хранене, лекарства, физическа активност, инсулинова резистентност, цикъл.

Когато говорим за спорт и физическа активност половите хормони и техният баланс е изключително важен. При мъжете може да се наблюдава нисък тестостерон и завишен естроген, съответно при жени нисък естроген и висок тестростерон. Това води до хаос в нашият организъм и освен ниското либидо е и причина за липса на енергия, постоянна умора, раздразнение и съответно незадоволителни резултати при тренировките.

Спорта като цяло и тренировките с тежестите, създават хормонални промени в нашето тяло. Комбинацията от кардио тренировки в съчетание със силови е единственият спорт при който тялото може да гори мазнини докато покачва чиста мускулна маса. Разбира се храната е в основатa и трябва да се следва индивидуален хранителен режим.

И при двата пола, силовото трениране стимулира освобождаването на растежен хормон ( HGH), което от своя страна спомага за изграждането на мускулите и изгарянето на мазнини. Също така се увеличава инсулиновата чувствителност, която спомага за контрола на кръвната захар и намалява риска от диабет 2.

Здравословните проблеми като Инсулинова резистенстност, Диабет 2, Поликистозни яйчници и други автоимунни са в следствие първо на лоши хранителни навици и второ липсата на достатъчна физическа активност, както в детските години, така и след това.

За това трябва да разберете колко наистина е важно да помислите над културата си на хранене и физическа дейност и редовно да се правят тестове на основните хормони и пълна кръвна картина.

Тук държа да отбележа,че НЕ въглехидратите са основният виновник, а комбинацията им с мазнини, полуфабрикати пълни с консерванти, транс мазнини и замяната на вода със сокове, газирано и енергийни напитки, алкохол. Промяна в самите хора е много голяма през последното десетилетие. Пасивен начин на живот и нежелание да се учи при цялата информация, която има в момента. Обръща се прекалено внимание на външната красота, чрез различни процедури, но човешкото тяло е машина и неподдържана от вътре рано или късно ще да де отражения. Ако не се грижиш за двигателя на една кола, няма значение какво е купето и.

За това съвета ми е включете поне две силови тренировки в седмицата, за да стимулирате хормоналните процеси в тялото си, за да видите резултат, за да има стегната фигура, не слаба.  Съчетайте с кардио тренировки, групови занимания или йога в другите дни и постепенно ще започнете да се чувствате по-добре, по-здрави и определено с повече настроение за живот.

Спорта е здраве, а то е най-ценното в живота ни!

 

Автор: Линда Робертович

www.healthsportspirit.com