Фурмите са едни от задължителните сушени плодове в менюто на всички грижещи се за здравето си и както и една от най-важните храни за спортуващи активно.

Съдържат повече витамини и минерали в сравнение с други  плодове и са богат източник на хранителни минерали като желязото и калия са във високи нива, което ги прави много важна храна за хора с желязно-дефицитна анемия/ бременни.

Съдържат също високи нива на полифеноли (антиоксидантни съединения, които могат да защитят организма от възпаления и свободните радикали в тялото).

Те са алтернатива на захарта, поради силната си сладост и същевременно са подходящи за диети, хора с диабет и са с нисък гликемичен индекс. Има изключително много рецепти за кексове, сладкиши и различни десерти с фурми, лично за ментова е най-добрия вариант за подслаждане и използвания пред Стевията. Доказано, е че дори при разумен ежедневен прием те не влиаят върху качването на мазнини и дори могат да стопят тези в коремната област  разбира се в зависимост от целия режим).

Давани на деца от малки, желанието им  да консумират вредни харни и много шоколад намалява, а ползите за подрастващи е огромно!

Богати са на диетични фибри, което е свързано с по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол, подобрена редовност на стомашно-чревния тракт, подуване, диария и превенция от рак на дебелото черво. Консумацията на фурми може да понижи риска от инсулт и инфаркт и да доведе до подобряване на нивата на триглицеридите и антиоксидантния стрес.

Има над 10 вида фурми, като пресните са изключително вкусни, но може да им се радвате предимно в държави където има финикова палма позната като „дърво на живота“ – в Близкия Изток и национален символ на Саудитска Арабия и Израел.

Важно е да знаете, че сушените и пакетирани фурми много често се обработват с допълнителна захар и палмово масло и трябва да четете етикета внимателно!

Автор: Линда Робертович

www. HealthSportSpirit.com