Вече сте разбрали, че във Вас расте живот и емоциите са много и различни.

Да имаш бебенце е един от най-радостните моменти в живота на много жени. От първата прегръдка, от избора на име и цветове за детска стая, от предвиждането на деня, в който ще донесете малкото си вкъщи…. вълнението е голямо. Всички бъдещи майки реагират различно в етапите на бременността, за това трябва да сте максимално подготвени за всички промени, през които тялото ви ще премине в следващите 9 месеца. Знанието какво да очаквате ще ви помогне да се подготвите за всеки семестър по отделно!.

Всеки етап от бременността носи разнородни проблеми и притеснения. Ето и малко съвети за първите три месеца от вашето бременно пътуване.

Гестационни седмици: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12

Гестационни седмици! Вероятно сте чували, че бременността се отчита от първия ден на последния Ви период.

Първата седмица от бременността не се измерва от датата на зачеване както много жени мислят. По правило прогнозната дата на раждане се изчислява от гинеколога от първия ден на последната Ви менструация, тъй като често е невъзможно да се определи точния ден на зачеването. Тя се появява приблизително 2 седмици по-късно по време на овулация.

Бременността се изчислява по този начин, защото дори и да знаете точната дата,
когато сте овулирали – много жени не правят – все още е много трудно да бъдете сигурни в момента,
в който е заченато вашето бебе. Особено, ако бебето е планирано и се опитвате да забременеете,
вероятно ще имате полов акт около овулацията си няколко пъти. Така че, когато пропуснете периода си и разберете,
че сте бременна, вероятно ще сте бременна около 4 гестационна седмица!

И така с този период ще започнат и промените във вашето тяло, при някои сериозни, при други никакви!

1.Кървене.
Около 25% от бременните жени изпитват леко кървене през първия триместър. В началото на бременността лекото зацапване може да е знак, че оплоденият ембрион се е имплантирал в матката, което често се усеща от много жени като остра и кратка болка, а не каро стандартни менструални болки,които са по продължителни и с крампи. Това може да е и първият знак, който да ви подтикне да си направите тест. Ако обаче вече знаете, че сте бременна и имате значително кървене, спазми или остра продължителна болка в корема, обадете се на вашия лекар. Това могат да бъдат признаци на спонтанен аборт или извънматочна бременност (бременност, при която ембрионът се имплантира извън матката и трябва веднага да се вземат мерки тъй като е опасно състояние, казвам го от личен опит).

2.Точно както пред цикъл има чувствителност на гърдите, като това е един от най-ранните признаци на бременност.
Гърдите стават твърди, уголемени и различно болезнени.Това е така заради хормоналните промени, които подготвят вашите млечни канали за хранене на вашето бебе и вероятно ще продължат през първия триместър, но е малко индивидуално. Размера на сутиена може да се уголеми до 4 пъти (при мен беше 2 номера +) и носенето на сутиен трябва да е всекидневно от приятна е комфортна материя, за мен Second Skin сутиените са най-=подходящи или спортни бюстиета.
Ползването на козметика е важна част за еластичността на кожата. Избирайте козметика за бременни или чисти базови масла: кокосово, какаово, бадемово, авокадо, зехтин, свинска мас…..

ВАЖНО: по време на бременност не се ползват етерични масла, могат да са опасни!

3. Умора и сънливост!
Тялото ви работи усилено, за да поддържа растящия плод,колкото и малък да е той, а това  може да ви измаря по-лесно от обикновено.При някои жени е много осезаемо и пречи на ежедневието.  С цел опазване на здравето и на майката и на бебето, дори и на работно място трябва да намирате време за почивка, а по възможност в този период поискайте болничен. Познавам много амбициозни жени, които пренебрегват този период, а това може да доведе до последици. Сега не е момента за кариера и доказване.

Пийте много вода, уверете, че получавате достатъчно витамини и минерали ( желязо, магнезий), фолиева киселина!