Стъпка номер три:

Опитвайте се да елиминирате СТРЕСА
стресСтреса е една от основните причини за болестите в днешно време  и проблеми с килограмите -затлъстяване, анорексия , булимия, ракови заболявания, депресия,апатия и много други. Стреса влияе на нашите хормони и от там дисбаланса в тялото ни оказва негативен резултат над нас! Както е известно хормона на стреса Кортизол е враг номер едно в борбата с килограмите.
Нормалните му нива помагат да се регулира кръвното налягане и да се укрепи имунната система по време на физическа или емоционална криза.

Регулирайте стреса с правилно дишане( Коремно дишане), топла вана/душ с морски соли и ароматни масла. Всеки има негативни моменти в ежедневието си, но истината ,е че по-голямата част от тях са незначителни, но им се отдава голям смисъл.

Смейте се колкото се може повече и се заобиколете с хора, които са позитивни, другите ги игнорирайте и мислете за тях като за незначителни предмети.
Сауната, Парна баня в комбинация с масаж дори и с етерични масла направен от Вас самите, пак ще отвори сетивата Ви и ще се почувствате добре. Аромотерапията съществува от хилядолетия!
сън

Стъпка номер четири

Сънят – спете достатъчно и пълноценно

Пълноценният сън, както всички знаем е едно от най-мощните средства за възстановяване. При смяна на сезоните, често имаме проблеми с него.
Факт е обаче ,че голяма част от хората страдат от безсъние поради редица фактори или пък спят прекалено много, което също не е добре. Сънотворните хапчета не са вариант, те водят до пристрастяване и здравословни проблеми и Ви карат да се чувстване уморени на следващият ден. Смята се, че 8 часа сън са достатъчно за едни възрастен, но това е малко противоречиво, защото зависи от начина на живот, пол, възраст. Дефицита на някои витамини и минерали също помагат да нямате пълноценен сън – Цинк, Магнезий, B6, Витамин Д, Мелатонин(хормона на съня, младостта) дори и Лактоза – научно доказано е, че хора консумиращи млечни продукти имат по малко проблеми със съня.
Билките и билковите екстракти имат страхотни свойства да успокояват и да допринасяй за добрият сън. Чай от лайка, маточина, валериана, лавандула, глог, хмел и други.
Приети чрез билков екстракт ефекта е по силен и си спестявате постоянното варене на чий всяка вечер. Известен е ефекта от комбинацията на Мента, Глог и Валериана.

вредно
Стъпка номер пет:

Алохола, цигарите и вредните навици
Вредните навици като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол са враг на имунната система и отрова за целият организъм. Те унищожават всички съпротивителни сили на организма, и водят до редица заболявания. Цигарите вредят на нервната система – увреждат паметта, причиняват инсулти, инфаркт, водят до ракови заболявания, хипертония, атеросклероза. Алкохолът също не остава по-назад. 20% от алкохола се всмуква в стомаха, останалите 80% от тънките черва и най-вече черния дроб.
За здрави хора е прието, че в малки количества от 50 до 80 мл. Дневно не е проблем.
Дори чаша червено вино вечер преди лягане укрепва организма поради наличието на Ресвератол съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Фенолните съединения са другите полезни съставки, притежават антиоксидантни, противовъзпалителни, антитромбоцитни и антиканцерогенни свойства. Също така червеното вино съдържа Мелатонин, което ще подпомогне добрият сън, стига да не превишим 200 мл. Дневно!
Спазвайки и контролирайки тези основни стъпки, смяната на сезоните и наближаващите студени дни и грипни епидемии, биха могли да ни подминат и да опазим организма и имунната си система силни и готова за нови предизвикателства.

 

Автор : Линда Робертович

www.HealthSportSpirit.com