Ако никога не сте опитвали и готвили с хранителна мая е време е да я пробвате и да се запознаете с тази невероятна съставка. За всякакви веган храни от сирена до сосове, тя е задължителна в здравословна кухня на растителна основа.
Хранителната мая е уникален щам на мая и не е същата като маята за печене, следователно не може да се използва взаимозаменяемо с активната мая в рецептите.

Другата мая, която се ползва за втасване се отрича за здравето поради това, че гъбичките на дрождите, които навлизат в организма, унищожават микрофлората в стомаха и червата. Процесът на фермнтацията на маята, който се случва в тялото след насищането и в нас има цяла гама от негативни последици в тялото ни и   стават  причина за сериозни храносмилателни разстройства и здравословни проблеми, не бих казала, че глутена е основния виновник.
Заместете с квас или просто консумирайте рядко след което пречистете тялото си!
Здравето идва от добрата храносмилателна система и това, което даваме на тялото си ( припомнете си, шестте незаменими хранителни вещества)
Запомнете, че храна е съвкупност от хранителни вещества, едни полезни, други вредни. Ако прекаляваме и се храним небалансирано, рано или късно това се отразява на здравето ни.

И така какво е  хранителната мая? 

Тя се произвежда от едноклетъчен организъм, наречен Saccharomyces Cerevisiae, който се отглежда на меласа, тръстикова захар или друга среда. След като се прибере, се измива и изсушава, след което се деактивира с топлина, така че маята спира да расте. След като се обработи с топлина, се натрошава или на люспи и се пакетира за употреба.

Използването на хранителни дрожди няма да сработи като средство за втасване, тъй като няма да се пени или да расте, както правят дрождите на маята за печива, така че не я ползвайте за такива цели.

Всъщност Хранителната мая предлага много ползи за здравето и тук ще Ви изненадам :
тя съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, което я прави източник на завършен протеин.
Има 8 гр. протеин на 2 супени лъжици порция, което я прави пълноценен протеин. Да припомня,че аминокиселините са градивните елементи на протеините, които поддържат всеки аспект на нашето физическо и психическо здраве, осигурява енергия и поддържа здрава кожа, коса, очи и мускули.

Има пълен спектър от витамини от група В: B1(тиамин), B2(рибофлавин),B3 ниацин, В6(пиридоксин), B5(пантеонова киселина), B9(фолиева киселина). B12 в случая обновено се добавя допълнително в маята.
Богата е на бета глюкани(разтворими фибри) на минерали като желязо, селен, хром, магнезий, фосфор и огромна гама от хранителни ензими!
Хранителната мая е с много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, като все още е с високо съдържание на протеини, което не е много често срещано в растителния свят. Няма глутен и с ниско съдържание на натрий.

Не задържа изкуствени аромати или оцветители и всъщност именно вкуса и аромата и е това, което е тайната съставка във веган продуктите. Може да експериментирате с различни сирена(рецепта в линка), кремове, да добавяте в супи, паста и други ястия.

Може да намерите в България във всички специализирани магазини за Био и диетични храни, както и в някои аптеки и магазини за хранителни добавки.

Автор:
Линда Робвертович
www.HealthSportSpirit.com

*Всички права  запазени!