Различните добавки в храните, дълга тема, дълга статия, но полезна!

Какво са те?

Хранителните добавки са химикали, добавени към храните, за да ги поддържат свежи или да подобрят техния цвят, вкус или текстура. Те могат да включват хранителни оцветители (като тартразин или кошенил), подобрители на вкуса (като MSG – Monosodium glutamate) или редица консерванти.

Повечето хранителни добавки са изброени на етикета на продукта, заедно с другите съставки, в низходящ ред по тегло (вкусовете са изключение и не е необходимо да се идентифицират). Понякога добавката е изписана изцяло. В други случаи тя е представена с кодов номер: например кошенилът може да бъде посочен като Оцветяване (120); натриевият сулфит може да бъде показан като консервант (221).

Нашите предци са използвали сол за консервиране на месо и риба, добавяли билки и подправки за подобряване на вкуса на храните, консервирали плодове със захар и кисели краставици в разтвор на оцет. Днес потребителите търсят и се наслаждават на храна, която е ароматна, питателна, безопасна, удобна, цветна и достъпна.

Има хиляди съставки, използвани за приготвяне на храни. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) поддържа списък с над 3000 съставки! Все пак някои потребители имат опасения относно добавките, защото могат да видят дългите, непознати имена и да ги мислят като сложни химически съединения. Всъщност всяка храна, която ядем – независимо дали току-що набрана ягода или домашно приготвена бисквитка – се състои от химически съединения, които определят вкуса, цвета, текстурата и хранителната стойност.

Например, MSG – Monosodium glutamate се намира естествено в сирене пармезан, сардини и домати в значително по-големи количества от MSG, присъстващ като хранителна добавка. Всички хранителни добавки са внимателно регулирани от власти и различни международни организации, за да се гарантира, че храните са безопасни за ядене и са точно етикетирани.

Дали е така няма как със сигурност да знаем, защото производството на бързооборотни стоки расте и печалбите са големи!

Съществува често срещано погрешно схващане, че преработените храни автоматично съдържат хранителни добавки. Храни като дълготрайно мляко, консервирани храни и замразени храни са преработени, но нито една от тях не се нуждае от допълнителни химикали. Често  всички те се слагат под общ знаменател отрова, а реално голяма част от тези храни няма как да си набави и приготви всеки.

Разбира се обаче като общо правило говорим предимно за захарни и солени изделия, всякакви пакетирани храни със срок на годност над 5 дена,  колбаси и деликатеси,  газирани напитки и сокове, много здравословни храни с подсладители !

Няма как де не консумираме никакви такива храни, не е и нужно да са забранени за нас, но в 70% от ежедневието си трябва да ги избягваме и да си приготвяме прасна храна, сладки и солени печива и десерти, сокове. Особено за децата е доказано, че ежедневната консумация на пакетирани храни води до хиперактивност, до нарушения в поведението, общуването, умението да учат и последващи здравословни проблеми, включително автоимунни, хронични проблеми, ендокринни и някои видове рак.

При много млади хора в репродуктивна възраст също тези храни имат сериозни последици.

Тази статия е с цел да Ви предостави списък с по-голямата част от добавките в храните, с които може да се запознаете и да се научите да разчитате. При здравословни проблеми, може да направите справка за съответните ДОБАВКИ, защото голяма част от тях имат странични ефекти при хора с алергии, екземи, асма, необясними главоболи, репродуктивни проблеми, билки в стомах, чревни нарушения, автоимунни заболявалия и други!

РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ТЕХНИТЕ УПОТРЕБИ ВКЛЮЧВАТ:

Средства против слепване – предотвратяват образуването на бучки на съставките.
Антиоксиданти – предотвратяват окисляването или гранясването на храните.
Изкуствени подсладители – увеличават сладостта.
Емулгатори – спират съсирването на мазнините.
Хранителни киселини – поддържат правилното ниво на киселини.
Цветове – подсилват или добавят цвят.
Овлажнители – поддържат храните влажни.
Аромати – добавят вкус.
Подобрители на вкуса – увеличават силата на вкуса.
Пенообразуващи агенти – поддържат равномерна аерация на газовете в храните.
Минерални соли – подобряват текстурата и вкуса.
Консерванти – спират микробите да се размножават и да развалят храната.
Сгъстители и растителни гуми – подобряват текстурата и консистенцията.
Стабилизатори и стягащи агенти – поддържат равномерно разпръскване на храната.
Обработка с брашно – подобрява качеството на печене.
Глазиращ агент – подобрява външния вид и може да защити храната.
Желиращи агенти – променят текстурата на храните чрез образуване на гел.
Пропеленти – помагат за изтласкването на храна от съда – контейнера.
Набухватели – увеличават обема на храната чрез използване на газове.
Напълняващи агенти – увеличават обема на храната без големи промени в нейната налична енергия.
Ограниченията за E варират в различните страни, в зависимост от това как местните регулаторни органи тълкуват резултатите от токсичността на продукта. Токсичността е способността на дадено вещество да причинява увреждане, което често е свързано с това колко от веществото се консумира.

Всичко е токсично в достатъчно висока доза. Дори кофеинът е токсичен, ако имате достатъчно от него. Но повечето хора не консумират близка до токсична доза, която би била повече от 100 чаши кафе.

За това нека помним, че дозата е отровата, но контрола е наша отговорност!!!

ЧАСТИЧНО ХИДРОГЕНИРАНО МАСЛО

Този враг на здравето на сърцето е основният източник на трансмазнини. Производителите го харесват, защото намалява разходите, увеличава срока на годност и стабилизира вкуса, но това е загуба за потребителите. Трансмазнините са два пъти по-трудни за разтваряне от тялото в сравнение с наситените мазнини и тъй като повишават лошия (LDL) холестерол и е доказано, че намаляват добрия (HDL) холестерол, те са активни агенти на сърдечни заболявания, диабет, хранителни дефицити и клетъчно влошаване. Забележка: Продуктите, които съдържат частично хидрогенирани масла, но имат по-малко от 0,5 g трансмазнини на порция, могат да носят етикет „без трансмазнини“. Също така имайте предвид, че „напълно хидрогенирано масло“ не съдържа трансмазнини.

Избягвайте храни, съдържащи трансмазнини, включително маргарин, зеленчукови съкращения, бисквити, вафли, мъфини, кексове, печени изделия, салатни дресинги, хляб и чипс.

ЦАРЕВИЧНО ФРУКТОЗЕН СИРОП
Въпреки че е химически подобен на трапезната захар (захароза), тази по-евтина алтернатива е силно преработена форма на глюкоза, превърната във фруктоза. Има изследвания които показват, че той инхибира лептина – хормона, който казва на мозъка ви, че сте сити. И докато някои хора твърдят, че по същество това е просто захар, едно е сигурно: твърде много захар ще навреди на телесните процеси по безброй начини, включително увеличаване на риска от диабет, затлъстяване и други метаболитни нарушения.

MSG – мононатриев глутамат
MSG има много имена: мононатриев глутамат, малтодекстрин, натриев казеинат, автолизирана мая, автолизиран растителен протеин, хидролизиран растителен протеин, екстракт от дрожди и дори лимонена киселина. В крайна сметка повече от 40 форми на тази преработена добавка могат да бъдат намерени в магазините за хранителни стоки. MSG също е химиоиндуктор на затлъстяване, диабет тип II и метаболитен синдром. Често се среща в консервирани супи, диетични напитки, редица популярни заведения за бързо хранене, пакетирани колбаси и кренвирши, телешка яхния, инстантни супи, салатен дресинг и някои пакетирани вегетариански храни.

BHA – Е320(БУТИЛИРАН ХИДРОКСИАНИЗОЛ) и BHT – Е321 (БУТИЛИРАН ХИДРОКСИТОЛУЕН)

Антиоксидантите обикновено са добри, нали? Не и в този случай. BHA и BHT са антиоксидантни консерванти, използвани в зърнени храни, картофен чипс и дъвки, за да не гранясват. Министерството на здравеопазването в САЩ ги определя като известни канцерогени, но мистериозно FDA ги разрешава. Добавките влияят негативно на съня и апетита и са свързани с увреждане на черния дроб и бъбреците, загуба на коса, поведенчески проблеми и рак.

SODIUM NITRATE-  НАТРИЕВ НИТРИТ (Е250)
Тези добавки се използват като оцветители и за запазване на срока на годност на меса като хот-дог, бекон и колбаси. Всичко това звучи добре, докато не забележите, че се смесват със стомашни киселини, за да образуват нитрозамини, мощни ракови клетки, свързани с рак на устната кухина, стомаха, мозъка, хранопровода и пикочния мехур. Забележимите странични ефекти включват виене на свят, главоболие, гадене и повръщане. Искате бързи деликатеси без недостатъци? Придържайте се към домашни колбаси и деликатеси  или фермерски продукти с доказах произход. При всички случаи не прекалявайте.

ПРОПИЛ ГАЛАТ(Е310)
Този следващ антиоксидантен консервант се използва от производителите на храни за предотвратяване на разваляне на мазнини и масла и често се използва във връзка с BHA и BHT. Твърдението му за позор: може да причини рак, въпреки че доказателствата в подкрепа на това не са убедителни. Внимавайте за него в растителни масло, картофени продукти, основи и бульони за пилешка супа, месни продукти, дъвки и козметични продукти.

НАТРИЕВ БЕНЗОАТ(Е211) И БЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА(Е210)
Тези добавки се използват в някои плодови сокове, газирани напитки и кисели краставички, за да спрат растежа на микроорганизми в кисели храни. Въпреки че се срещат естествено и обикновено засягат само хора с алергии, има друг проблем: когато натриевият бензоат се използва в напитки, съдържащи също аскорбинова киселина (известна още като витамин С), веществата могат да образуват малки количества бензен, химикал, който причинява левкемия и други ракови заболявания. Въпреки, че количествата бензол са малки, по принцип трябва да го избягвате, особено в храни и напитки, съдържащи киселина.

КАЛИЕВ БРОМАТ
Чудният хляб може да не е толкова прекрасен. Калиевият бромат – добавка, използвана в хляба и кифличките за увеличаване на обема им и получаване на фина структура на трохи – е забранен от всяка друга индустриализирана страна, освен в САЩ и Япония. В по-голямата си част той се разпада до инертен бромид, но е доказано, че всеки остатъчен бромат, който виси в тялото, причинява рак при лабораторни животни. Калиевият бромат може да се използва и за производството на някои видове малцов ечемик.

ХРАНИТЕЛНИ ОЦВЕТИТЕЛИ
Въпреки че някои храни са оцветени с естествени вещества като бета-каротин и кармин, Известно, е че около 9 милиона килограма хранителни багрила (много от които са получени от петрол) се консумират в САЩ, според проучване на Feingold Association от 2005 г.

Какво причинява малко цвят в раните? Червеното #3, използвано в бонбони, печени изделия и десерти, демонстрира хромозомни увреждания и тумори на щитовидната жлеза. Червеният #40, открит в напитки, десерти, бонбони и храна за домашни любимци, стимулира лимфните тумори при лабораторни тестове. Жълтото #5 (известно още като тартразин) и #6 може да причини тумори на щитовидната жлеза и бъбреците, лимфоцитни лимфоми и хромозомни увреждания. Използват се в храни за домашни любимци, напитки, печени изделия, десерти, бонбони и колбаси. Най-добре е да изберете храни, които използват естествени багрила като бета-каротин или анато, или такива, които не съдържат оцветители.

ПЪЛНЕН ЛИСТ С Е-ТАТА И КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ!
ОЦВЕТИТЕЛИ –  ПОЧТИ ВСИЧКИ СА АЛЕРЕГЕНИ, ПРОТИВОПОКАЗНИ ЗА АСМАТИЦИ, ПРИ КОЖНИ ПРОБЛЕМИ.
E100 Куркумин  – Естествено срещащ се оранжев/жълт цвят, извлечен от подправката куркума. Използва се в сладкиши, сладкарски изделия, сосове и супи.
E101 Рибофлавин или лактофлавин. Естествено срещащ се витамин от група В обикновено се получава от дрожди или се произвежда синтетично. Обогатяване и обогатяване на храната. Добавя се към топено сирене като жълто/оранжев цвят.
E102 Тартразин – Широко използван жълт/оранжев цвят. Намира се в безалкохолни напитки, торти, бисквити, пудинги, месни продукти, сосове, консервирани и пакетирани полуфабрикати и сладкарски изделия.
E104 Хинолиново жълто Синтетично багрило с въглищен катран, зеленикаво жълто на цвят. Използва се с други жълти оцветители, особено в пушена риба.
E110 Sunset Yellow Синтетично багрило за каменовъглен катран, жълто на цвят, използвано с E102 Намира се в безалкохолни напитки, торти, бисквити, пудинги, месни продукти, сосове, консервирани и пакетирани полуфабрикати и сладкарски изделия
E120 Кохинил Естествен червен цвят, получен от яйчен жълтък и сушени насекоми. Може да се произвежда червен цвят в храни
E122 Carmoisine Азорубин/Кармоизин Синтетично багрило за каменовъглен катран, червено/лилаво на цвят. Често се добавя към десерти с вкус на малини и шоколад, марципан, конфитюр, бутилиран сос и панирани продукти
E123 Амарант Синтетично багрило за каменовъглен катран, червен на цвят Понякога се използва в смеси за сосове, месни банички и напитки от касис
E124 Ponceau – Понсо 4R Синтетично багрило с въглищен катран, червено на цвят. Често се използва за възстановяване на червения цвят на консервирани ягоди. Добавя се и към сладко от ягоди, желе и сладолед, доматена супа, пикантен ориз, микс за чийзкейк и някои месни продукти
E127 Еритрозин Синтетично багрило с въглищен катран, червено на цвят, богато на минерален йод. Редовен компонент на череши, кисело мляко от праскова мелба, вакуумирана шунка и свинско месо, консервирани ягоди и някои вкусове на чипс и закуски на картофена основа.
E128 Red 2G – Червен Синтетично багрило с въглищен катран, червено на цвят. Свински пайове, колбаси и други месни продукти.
E129 Allura Red AC – Оранжево червен – Оцветител
E131 Patent Blue V – Патентовано синьо – Оцветител
E132 Indigo Carmine – Индиготин- Синтетично багрило с въглищен катран със син цвят. Добавя се към микс за сос и някои месни продукти.
E133 Brilliant Blue Брилянтно синьо Синтетично багрило с каменовъглен катран, синьо на цвят. Често се смесва с E102, за да стане зелено. Закуски с вкус на бекон.
E140 Хлорофил Естествено срещащ се зелен пигмент, намиращ се в листата и стъблата на растенията. Също така произведени. Добавя се към зелените зеленчуци за подобряване на цвета им.
E141 Меден комплекс от хлорофил По-стабилен цвят, получен от реакция между мед и произведен хлорофил. Използва се за засилване на зеления цвят на продукти като вкус на краставици.
E142 Green S Синтетично багрило с въглищен катран, зелено на цвят. Използва се за възстановяване на очаквания зелен цвят на консервирания грах. Добавя се също към супа от аспержи, напитки с лимон или лайм и желета и ментов сос.
E150 Карамел Често използван кафяв цвят и овкусител, получен от карамелизиране или изгаряне на захар чрез топлина или химикали. Използва се в безалкохолни напитки, микс за сосове, кафяв хляб, сладкиши, бисквити, малцов оцет, мармалад и телешки продукти.
E150b Каустичен сулфитен карамел оцветител
E150c Амонячен карамелоцветител
E150d Сулфитен амоняк карамел Оцветител
E151 Black PN Синтетично багрило с въглищен катран, черен на цвят. Използва се за потъмняване на плодови сосове.
E153 Сажи/растителен въглерод Естествен черен цвят, получен от изгорял растителен материал, сега често се произвежда. Добавя се към концентрирани плодови сокове, консерви и желета.
E154 Brown FK Синтетично багрило с каменовъглен катран, кафяво на цвят. Добавя се към пушена риба.
E155 Chocolate Brown HT Синтетично багрило с каменовъглен катран, кафяво на цвят. Различни храни.
E160 a – f Каротеноиди Растителни пигменти, получени от моркови, домати, кайсии, портокали, шипка и зеленолистни зеленчуци. Сега се произвежда предимно. Осигурете гама от цветове от жълто до червено.
E160a Алфа-, Бета, Гама-каротини Бета-каротинът е добре познато вещество, което се превръща от тялото във витамин А. Оранжев цвят. Добавя се към бисквити, сладкиши, маргарин, кремообразен ориз, сирене и някои супи.
E160b Annatto Пигмент от портокал/праскова, естествено присъстващ в маслото и сиренето. Използва се за придаване на кремообразен цвят на кремообразен ориз, сметана за кафе, сладкиши, сирене и продукти от сирене.
E160c екстракт от червен пипер; капсантов; Капсорубин Оцветител
E160d Ликопен Оцветител
E160e Бета-апо-8′-каротенал (C30) Оцветител
E160f Етилов естер на бета-апо-8′-каротинова киселина (C30) Оцветител
E161 a: g Xanthrophylls Каротеноидни пигменти, осигуряващи естествени жълти до червени цветове. Няма типични продукти.
E161b Лутеин Оцветител
E161g Canthaxanthin Оцветител
E162 Бетанин (червено цвекло) Естествено срещащ се червен/лилав цвят в цвеклото. Може да се добави към супи.
E163 Антоцианини Растителни пигменти с цветове, вариращи от червено до синьо. Естествено присъства в червеното зеле и гроздето.
E170 Калциев карбонат (креда) Естествен минерал. Той има различни функции, включително киселинен регулатор, стягащ агент, освобождаващ агент и хранително вещество. Добавя се към бялото брашно като калциева добавка, за да замести загубата поради рафиниране.

КОНСЕРВАНТИ – НЯКОИ СА АЛЕРЕГЕНИ И СЛЕД 242 СА ТОКСИЧНИ, КАНЦЕРОГЕНИ, ИМАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОРГАНИТЕ.
E200 Сорбинова киселина Естествено срещаща се в някои плодове, но обикновено се произвежда синтетично за използване като хранителен консервант. Обикновено се добавя към безалкохолни напитки, сирене, замразена пица и сладкиши.
E201 Натриев сорбат – Сол на сорбинова киселина. Използва се като сорбиновата киселина.
E202 Калиев сорбат – Сол на сорбинова киселина. Използва се за консервиране на череши.
E203 Калциев сорбат Сол на сорбинова киселина. Използва се като сорбиновата киселина.
E210 Бензоена киселина Среща се естествено в кората от череши, малини, чай, анасон и кора от касия, но до голяма степен е приготвена синтетично за търговска употреба. Действа като консервант и антиоксидант най-често в плодови продукти, безалкохолни напитки, мариновани продукти и салатни дресинги.
E211 Натриева бензоатна сол на бензоена киселина. В бутилирани сосове.
E212 Калиев бензоат Сол на бензоена киселина. Според бензоената киселина.
E213 Калциев бензоат Сол на бензоена киселина. Според бензоената киселина.
E214 Етил р-хидроксибензоат  – Консервант
E214-219 Хидроксибензоатни соли Соли на бензоената киселина, същата употреба.
E215 Натриев етил р-хидроксибензоат Консервант
E216 Пропил р-хидроксибензоат Консервант
E217 Натриев пропил р-хидроксибензоат Консервант
E218 Метил р-хидроксибензоат Консервант
E219 Натриев метил р-хидроксибензоат Консервант
E220 Газ серен диоксид – приготвен химически за употреба като хранителен консервант, подобрител на брашното, избелващ агент и стабилизатор на витамин С. Намира се в газирани напитки, мармалад, череши, смесени кори, сладкиши, продукти на плодова основа и месни продукти.
E221 Консервант натриев сулфит
E222 Натриев хидрогенсулфит/бисулфит – Синтетичен консервант и избелващ агент. Често се добавя към вино и бира.
E223 Натриев метабисулфит – Синтетичен консервант. Добавя се към колбаси и някои бутилирани сосове.
E224 Консервант калиев метабисулфит
E226 Калциев сулфит – Консервант
E227 Калциев хидрогенсулфит Консервант
E228 Консервант калиев хидроген сулфит
E230 бифенил – дифенилов консервант
E231 Ортофенил фенол – Консервант
E232 Натриев ортофенил фенол – Консервант
E234 Низин – Консервант
E235 Натамицин Консервант
E239 Хексаметилен тетрамин – Консервант
E242 Диметил дикарбонат – Консервант
E249 Калиев нитрит – Естествено срещащ се минерал, използван като консервант и като фиксатор на цвета. Използва се в варени меса, колбаси и в сушени меса.
E250 Натриев нитрит –  Получава се от натриев нитрат чрез химическо или бактериално действие. Действа като консервант и фиксатор на цвета. Добавя се към варени и сушени меса, бекон и свински колбаси.
E250 Консервант натриев нитрит
E251 Натриев нитрат Естествено срещащ се минерал, обикновено произвеждан синтетично за използване като консервант за храна и фиксатор на цвета. В варени меса, бекон, шунка и сирене.
E252 Калиев нитрат Естествено срещащ се, но по-често произведен изкуствено от отпадъчни животински и растителни материали. Тази добавка е един от най-старите и ефективни консерванти за месо. Също така действа като втвърдител. Намира се в сушени и варени меса и колбаси.
E260 Оцетна киселина. Естествена съставка на оцет, но обикновено се произвежда от дърво. Използва се като консервант, киселина или оцветител. Намира се в кисели краставички, бутилирани сосове и чътни.
E260 Оцетна киселина
E261 Калиев ацетатКонсерви и туршии
E262 Натриев ацетат
E263 Калциев ацетат
E270 Млечна киселина. Произвежда се от ферментацията на лактозата, която е захарта, присъстваща в млякото. Среща се естествено в киселото мляко и киселото мляко и действа като консервант, киселина, аромат и подпомага действието на антиоксидантите. Широко използван в салатни дресинги, торти, бисквити, сладкарски изделия и някои видове приготвени месни ястия.
E270 Млечна киселина
E280 Пропионова киселина. Мастна киселина, произведена от животни в процеса на храносмилане, но обикновено се произвежда синтетично. Функционира като консервант. Добавя се към печени изделия.
E281 Натриев пропионатСол на пропионовата киселина. Добавя се към печени изделия.
E282 Калциев пропионат – Сол на пропионовата киселина. Намира се естествено в швейцарското сирене. Добавя се към печени изделия.
E283 Калиев пропионат – Сол на пропионовата киселина. Добавя се към печени изделия.
E284 Борна киселина .Консервант
E285 Натриев тетраборат. Консервант боракс
E290 Въглероден диоксид Газ – присъстващ във въздуха, но произведен синтетично за храна. Добавя газ към газираните напитки (газиране), но се използва и като охлаждаща течност, фризант, пропелант, консервант и опаковъчен газ. Газирани напитки.
E290 Въглероден диоксид

МИНЕРАЛИ, КИСЕЛИНИ, АНТОКСИДАНТИ –  ГОЛЯМА ЧАСТ СА СИНТЕТИЧНИ, ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ, КАНГЕРОГЕНИ, РЕДНИ И ЗАБРАНЕНИ ЗА ДЕЦА, БРЕМЕННИ, ГАДЕНЕ, ПОВРЪШАНЕ, ПОТЕНЕ ПРИ ВИСОКИ ДОЗИ.
E296 Ябълчена киселина
E297 Фумарова киселина – Приготвена синтетично като кисел вкус. Печени продукти.
E300 L-аскорбинова киселина (витамин С) – Среща се естествено в плодовете и зеленчуците, но се синтезира биологично. Действа като консервант, антиоксидант, фиксатор на цвета на месото и подобрител на брашното. Също и витамин. Намира се в плодови сокове, хляб, печени продукти, картофено пюре на прах и др.
E301 Натриев L-аскорбат – Сол на аскорбинова киселина. Добавя се към сушени меса.
E302 Калциев L-аскорбат –  Сол на аскорбинова киселина. Подобна функция на аскорбиновата киселина.
E304 Аскорбил палмитат – Сол на аскорбинова киселина. Използва се в колбаси и сушени меса.
E306 Токоферол (витамин Е) – Получава се от соево масло, пшеничен зародиш, ориз, памучно семе, царевица и зелени листа. Използва се като антиоксидант и хранително вещество. Добавя се към мазнини и масла.
E307 Синтетичен алфа токоферол – Синтетични продукти на токоферол със сходни функции. Добавя се към мазнини, масла и колбаси.
E308 Синтетичен гама токоферол Синтетични продукти на токоферол със сходни функции. Добавя се към мазнини, масла и колбаси.
E309 Синтетичен делта токоферол – Синтетични продукти на токоферол със сходни функции. Добавя се към мазнини, масла и колбаси.
E310 Пропил галат – Синтетично приготвен антиоксидант. Добавя се към мазнини и масла. Ще се намери в пържени храни. Може да предизвика горчив вкус.
E311 Октил галат – Синтетичен продукт, подобен на пропил галат с подобна функция. Добавя се към мазнини и масла.
E312 Додецил галат – Синтетичен продукт, подобен на пропил галат с подобна функция. Добавя се към мазнини и масла.
E315 Ериторбинова киселина – Антиоксиданти
E316 Натриев ериторбат – Антиоксиданти
E320 Бутилиран хидроксианизол (BHA) – Антиоксидант, произведен синтетично за употреба самостоятелно или с E280, E310 или E330. Често се среща в чипс и други картофени закуски, бисквити, сладкиши, бутилирани сосове и пържени храни.
E321 бутилиран хидрокситолуен (BHT)  – Синтетично приготвен антиоксидант. Подобно на бутилиран хидроксианизол.
E322 Лецитини  – Тип мазнини или липидни съединения, намиращи се естествено във всички живи организми, предпазващи от отлагане на холестерол. Яйчният жълтък е богат източник на лецитини, но в търговската мрежа повечето се получава от соеви зърна. Използва се като антиоксидант и емулгатор. Намира се в шоколад и шоколадови продукти, сухо мляко, маргарин и картофени закуски.
E325 Натриев лактат  – Сол на млечна киселина (E270), използвана като овлажнител. Добавя се към сладкарски изделия.
E326 Калиев лактат  – Сол на млечна киселина (E270), използвана като киселинен регулатор. Регулатор на киселина.
E327 Калциев лактат – Сол на млечна киселина (E270), използвана като регулатор на киселината и стягащ агент. Често се включва в бакпулвера.
E330 Лимонена киселина – Среща се естествено в цитрусовите плодове, но може да бъде приготвена и от ферментацията на меласа. Използва се като антиоксидант, консервант, регулатор на киселината и подобрител на брашното. Обикновено се добавя към кисели краставички, бутилирани сосове, млечни и печени продукти.
E331 Натриева цитратна сол на лимонена киселина с подобни функции. Ползва се като  Е330.
E332 Калиев цитрат – Сол на лимонена киселина с подобни функции. Ползва се като Е330.
E333 Калциев цитрат – Сол на лимонена киселина, която действа като киселинен регулатор, емулгатор и стягащ агент. Намира се в газирани напитки, вино, захарни изделия и сирена.
E334 Винена киселина – Натурален продукт от винопроизводството, използван като киселинен регулатор. Добавя се към бакпулвера.
E335 Натриева L-тартратна сол на винена киселина с подобна функция.
E336 Калиев L-тартарат (крем от зъбен камък) Сол на винена киселина с подобна функция.
E337 Натриев калиев тартарат
E338 Фосфорна киселина
E339 Натриеви фосфати
E340 Калиеви фосфати
E341 Калциеви ортофосфати (пирофосфати) – Синтетични продукти от естествен минерал. Използва се като средство против слепване, регулатор на киселината, емулгатор, подобрител на брашното, хранително вещество и помощно средство за антиоксидантите. Намира се в картофени закуски, смес за сладкиши и бакпулвер.
E341 Калциев фосфат нарастващ агент. Печени продукти.
E343 Магнезиеви фосфати
E350 Натриеви малати
E351 Калиев малат
E352 Калциеви малати
E353 Метавинена киселина
E354 Калциев тартарат
E355 Адипинова киселина
E356 Натриев адипат
E357 Калиев адипат
E363 Янтарна киселина
E380 Триамониев цитрат
E385 Калциев динатриев етилен диамин тетра-ацетат; калциев динатриев EDTA

ГУМИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ – АЛЕРГЕНИ, СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ АСМАТИЦИ, СТОМАШНИ И ЧРЕВНИ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ.
E400 Алгинова киселина  – Емулгатор, стабилизатор и желиращ агент или сгъстител, извлечен от кафяви водорасли. Често се добавя към сладолед, незабавни десерти и пудинги.
E401 Натриева алгинатна сол на алгинова киселина с подобни функции.
E402 Калиев алгинат – Емулгатор, стабилизатор, сгъстите и желиращи агенти
E403 Амониев алгинат Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E404 Калциев алгинат Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E405 Пропан-1,2-диол алгинат – Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E406 Агар – Естествено срещаща се гума, извлечена от морски водорасли. Не се усвоява, така че действа като източник на диетични фибри. Също така действа като стабилизатор и желиращ агент. Използва се в консервирана шунка, глазури за месо и в сладолед.
E407 Карагенан (ирландски мъх) Гума, естествено присъстваща в червените водорасли. Използва се като емулгатор, стабилизатор и желиращ агент. Намира се в сладолед.
E407a Преработени водорасли Eucheuma – Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E410 Гума от рожков (Гума от семена на рожков) Натурален екстракт от семената на рожков. Подобно на E407. Добавя се към сладолед и супи. Рожков е несъдържащ кофеин заместител на какаото и шоколада. Използва се в напитки, сладкарски изделия и печени изделия.
E412 Guar Gum (Cluster Bean Gum) Естествено срещаща се смола от дърво от семейство грах. Използва се като сгъстител и стабилизатор. Добавя се към бутилирани сосове, супи, сладолед и замразени десерти.
E413 Tragacanth Естествена смола, получена от дърво от семейство грах. Използва се като стабилизатор, емулгатор и сгъстител. Използва се за предотвратяване на кристализация на захар. Като E412 и в сладкарството.
E414 Акация (арабска гума) Подобно на E413.
E415 Ксантанова гума Произведена от ферментация на въглехидрати от бактерии. Използва се като емулгатор, стабилизатор и сгъстител. Добавя се към сладолед и бутилирани сосове.
E416 Карая смола – емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E417 Тара смола – емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E418 Геланова смола – емулгатори стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E420 Сорбитол Захарен алкохол, произведен от глюкоза. Усвоява се по-малко бързо от захарта, толкова често използвана като подсладител. Използва се също като овлажнител и разредител за хранителни цветове. Може да има слабително действие в големи дози. Широко използван в захарни изделия, консерви, бисквити, сладкиши и безалкохолни напитки.
E421 Манитол Захарен алкохол – получен от маноза, но обикновено произведен от морски водорасли. Действа като подсладител, емулгатор, агент против слепване и сгъстител. Използва се в сладкарството и десертите.
E422 Глицерол – Естествено срещащ се в много растителни клетки, но обикновено приготвен в търговската мрежа от мазнини и масла. Използва се като овлажнител. В сладкарски изделия и глазура за торти.
E422 Глицерин – Безцветна сладка течност, получена от мастни киселини, ароматизатор и пълнител. Глазура за торта.
E425 Konjac/Конджак- емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E431 Полиоксиетилен (40) стеарат
E432 Полиоксиетилен сорбитан монолаурат; Полисорбат 20 емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агенти
E433 Полиоксиетилен сорбитан моноолеат; Полисорбат 80 емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агенти
E434 Полиоксиетилен сорбитан монопалмитат; Полисорбат 40 емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E435 Полиоксиетилен сорбитан моностеарат; Полисорбат 60 емулгатор, стабилизатор, сгъстители и желиращ агент
E436 Полиоксиетилен сорбитан тристеарат; Полисорбат 65 емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E440 (a) Пектин  – Среща се естествено в плодовете, корените и стъблата на растенията. Използва се като стабилизатор и желиращ агент. Добавя се към консерви, желета и ментов сос.
E440 (b) Амидиран пектин – Химически обработен пектин, използван като емулгатор и желиращ агент. Консерви и желета.
E442 Амониеви фосфатиди – Емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E444 Захароза ацетат изобутират –  Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E445 Глицеролови естери на дървесни колофони – Емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E450 (a-c) Натриеви и калиеви фосфатни соли – Синтетично приготвени емулгатори, стабилизатори и овлажнители. Добавя се към месни продукти, хляб, колбаси и сирене като сирене за намазване.
E451 Трифосфати
E452 Полифосфати
E459 Бета-циклодекстрин
E460 Целулоза – Влакнеста част от стените на растителните клетки, използвана като пълнител. Използва се в хляб с високо съдържание на фибри и нискокалорични продукти.
E461 Метилцелулоза Извлечена от целулоза с подобни свойства. Използва се в храни за отслабване.
E463 Хидроксипропил целулоза емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E464 Хидроксипропил метил целулоза  – емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E465 Етилметилцелулоза – Извлечена от целулоза с подобни свойства. Добавя се към плодова торта и бутилирани сосове.
E466 Карбоксиметилцелулоза – Извлечена от целулоза със сходни свойства. Използва се в сладолед, крем продукти и смес за чийзкейк.
E467 Натриева карбокси метил целулоза  – емулгатор, стабилизатор, сгъстител и желиращ агент
E468 омрежена натриева карбокси метил целулоза – емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E469 Ензимно хидролизирана карбокси метил целулоза – емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E470 Натриеви, калиеви и калциеви соли на мастни киселини – Синтетично произведени емулгатори, стабилизатори и средства против слепване. Чипс и картофени закуски.
E471 Моно и диглицериди на мастни киселини – Нормални продукти от смилането на мазнини, но се приготвят синтетично. Често се добавя към мляко на прах, пакетчета супа, сладкиши, чипс и картофени закуски, хляб и печени продукти и маргарин.
E471 (a-e) Киселинни реакции с E471:
а) Оцетна
(б) Млечна
(в) Лимонено
(г) тартарен
(e) Функциите на диацетил винена киселина включват емулгатор, стабилизатор, сгъстител, овлажнител и освобождаващ агент. Намира се в микс за чийзкейк, супи, хляб и печени продукти.
Емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E472a Естери на оцетна киселина на моно- и диглицериди на мастни киселини
E472b Млечнокисели естери на моно- и диглицериди на мастни киселини
E472c Естери на лимонена киселина на моно- и диглицериди на мастни киселини
E472d Естери на винена киселина на моно- и диглицериди на мастни киселини
E472e Естери на моно- и диацетилвинена киселина на моно- и диглицериди на мастни киселини
E472f Смесени естери на оцетна и винена киселина на моно- и диглицериди на мастни киселини E473 Захарозни естери на мастни киселини Емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E474 Сукроглицериди Емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E475 Полиглицеролов естер на мастни киселини Синтетичен продукт на E471, използван като емулгатор и стабилизатор. Пудинги и пакетирани чийзкейкове.
E476 Полиглицерол полирицинолеат
E477 Пропан-1,2-диол естери на мастни киселини
E479b Термично окислено соево масло, взаимодействащо с моно и диглицериди на мастни киселини
E481 Натриев стеароил-2-лактилат Приготвен синтетично от млечна киселина, използван като стабилизатор и емулгатор. Картофени закуски.
E482 Калциев стеароил-2-лактилат
E483 Стеарил тартарат
E491 Сорбитан моностеарат
E492 Сорбитан тристеарат
E493 Сорбитан монолаурат
E494 Сорбитан моноолеат
E495 Сорбитан монопалмитат

МИНЕРАЛНИ СОЛИ –  повечето имат вреден ефект над организма, товарят различни органи и са токсични.
E500 натриев бикарбонат/хидроген карбонат (сода бикарбонат) Приготвена синтетично за използване като киселинен регулатор, стягащ агент, освобождаващ агент, набъбващ агент и разредител. Малцови напитки, консервиран крем, картофени закуски с сирене, хляб и хлебни изделия.
E501 Калиеви карбонати
E503 Амониеви карбонати
E504 Магнезиев карбонат – Естествено срещащ се минерал, използван като средство против слепване. Трапезна сол и пудра захар.
E507 Солна киселина
E508 Калиев хлорид – Естествено срещащ се химикал, често свързван с каменната сол. Използва се като емулгатор, стабилизатор, заместител на солта и хранителна добавка. Намира се в продукти с ниско съдържание на натрий или сол.
E509 Калциев хлорид Продукт от естествена солена саламура, но по-често приготвен химически. Използва се като стягащ агент и за предотвратяване на влошаване на текстурата. Червен боб.
E511 Магнезиев хлорид
E512 калаен хлорид
E513 Сярна киселина
E514 Натриев сулфат
E515 Калиев сулфат
E516 Калциев сулфат
E517 Амониев сулфат
E520 Алуминиев сулфат
E521 Алуминиев натриев сулфат
E522 Алуминиев калиев сулфат
E523 Алуминиев амониев сулфат
E524 Натриев хидроксид
E525 Калиев хидроксид
E526 Калциев хидроксид
E527 Амониев хидроксид
E528 Магнезиев хидроксид
E529 Калциев оксид
E530 Магнезиев оксид
E535 Натриев фероцианид
E536 Калиев фероцианид
E538 Калциев фероцианид
E541 Натриев алуминиев фосфат Синтетично приготвен набъбващ агент.
E551 Силициев диоксид (силициев диоксид) Извлечен от пясък. Използва се като средство против слепване. Картофени закуски
E552 Калциево-силикатна сол на силициев диоксид със сходни функции. Използва се също като глазиращ агент, киселинен регулатор, освобождаващ агент и като покриващ агент. Намира се в дъвки, месни пайове, сол и сладкарски изделия.
E553 Натриев силициев алуминат/ магнезиев силикат Сол на силициев диоксид с подобни функции. Често се среща в пакетчета юфка.
E554 Натриев алуминиев силикат
E555 Калиев алуминиев силикат
E556 Алуминиев калциев силикат
E558 Бентонит
E559 Алуминиев силикат; каолин
E570 Мастни киселини
E574 Глюконова киселина
E575 Глюконо делта-лактон
ДОБАВКИ ПОДСИЛВАЩИ ВКУСА И АРОМАТА – РАЗЛИЧНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, КАТО ГЛАВОБОЛИЕ, УМОРА, ПОДУВАНЕ, ВЛОШАВАТ РАЗЛИЧНИ БОЛЕСТНИ СЪСТОЯНИЯ
E576 Натриев глюконат
E577 Калиев глюконат
E578 Калциев глюконат
E579 Железен глюконат
E585 Железен лактат
E620 L-глутаминова киселина Естествено срещаща се аминокиселина, получена от протеин, но обикновено произведена чрез бактериална ферментация на въглехидрати. Използва се като подобрител на вкуса и заместител на солта. Използва се като хранително вещество за повишаване на протеиновите стойности.
E621 Мононатриев глутамат (MSG) Присъства естествено в морски водорасли, но обикновено се приготвя химически от захарно цвекло. Подобрител на вкуса на храни, богати на протеини. Месо, китайски храни, пакетирани полуфабрикати и закуски (напр. супа), сухи продукти, чипс и картофени закуски.
E622 Монокалиев глутамат – Подобно на мононатриевия глутамат.
E623 Калциев глутамат – Подобно на мононатриевия глутамат.
E624 Моноамониев глутамат
E625 Магнезиев диглутамат
E626 Гуанилова киселина
E627 Натриев гуанилат Среща се естествено в сардини и екстракт от дрожди, но обикновено се произвежда синтетично. Използва се като подобрител на вкуса. Често се добавя към чипс и други картофени закуски, гранули от сос и предварително сварен сушен ориз.
E628 Дикалиев гуанилат
E629 Калциев гуанилат
E630 лнозинова киселина
E631 Натриев инозинат – Произведен от сардини и месен екстракт. Подобно на 627.
E632 Дикалиев инозинат
E633 Калциев инозинат
E634 Калциеви 5′-рибонуклеотиди
E635 Натриев-5-Рибонуклеотид Смес от 627 и 631. Добавя се към чипс и картофени закуски и пакетирани супи.
E640 Глицин и неговата натриева сол
E650 Цинков ацетат

ДРУГИ И ПОДСЛАДИТЕЛНИ ЗАМЕСРИТЕЛИ НА ЗАХАРТА, КОИТО  СА  ШИРОКО ИЗПОЛЗВАНИ В „ДИЕТИЧНИ“ ПРОДУКТИ И СА СВЪРЗАНИ С ОПАСНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ В НЯКОЛКО НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. ДА СЕ ИЗБЯГВА. ИМА АЛЕРГЕНИ, ТОКСИЧНИ ДОБАВКИ, ПРЕДИЗВИКВАТ РАЗЛИЧНИ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ПРОБЛЕМИ.
E900 Диметилполисилоксан
E901 Пчелен восък, бял и жълт
E902 Candelilla восък
E903 Карнаубски восък
Е904 Шелак
E905 Микрокристален восък
Е912 Монтан киселинни естери
E914 Оксидиран полиетиленов восък
E920 L-цистеин
E927 Азодикарбонамид – Химически произведен подобрител за брашно. Често срещана съставка в брашно, хляб и печени продукти.
E927b карбамид
E938 Аргон
Е939 хелий
E941 Азот
E942 Азотен оксид
E943a бутан
E943b изо-бутан
E944 пропан
E948 Кислород
E949 Водород
E950 Ацесулфам К – Подсладители
E951 Аспартам – изкуствен подсладител от протеинов произход. Съдържа фенилаланин. Изкуствени подсладители, сладкарски изделия, сладолед, нискокалорични десерти и безалкохолни напитки.
E952 Цикламинова киселина и нейните Na и Ca соли – Подсладители
E953 lsomalt – подсладител
E954 Saccharin  – Изкуствен подсладител без калории. Нискокалорични продукти, безалкохолни напитки и сладкарски изделия.
E955 – Сукралоза – подсладител
E957 Тауматин подсладители
E959 Неохесперидин DC подсладители
E965 Глюкоза (хидрогенирана) или малтитол Естествена захар в гроздето, царевицата и др. Сладкарски изделия, торти, бисквити, пудинги, десерти, безалкохолни напитки, полуфабрикати.
E966 лактитол –  подсладител
E967 Ксилитол подсладителизапек, газове, подуване на корема, диария, гадене, борборигми, колики, повишено изхождане и наддаване на тегло.
E999 Екстракт от Quillaia
E1103 Инвертазни емулгатори, стабилизатори, сгъстители и желиращи агенти
E1105 Лизозим консервант
E1200 Полидекстроза
E1200 Полидекстроза – Естествена захар в гроздето, царевицата и др. Сладкарски изделия, торти, бисквити, пудинги, десерти, безалкохолни напитки, полуфабрикати.
E1201 Поливинилпиролидон
E1202 Поливинилполипиролидон
E1400-1414 Нишестета – Обикновено от царевица, царевица, картофи, пшеница или тапиока. Използва се за промяна на текстурата и стабилността. Сосове, чътни, сладкарски изделия, десерти, месо, риба, млечни, печени продукти.
E1404 Окислено нишесте
E1410 Monostarch фосфат
E1412 Диснишерен фосфат
E1413 Фосфатиран динишестен фосфат
E1414 Ацетилирано нишесте
E1420 Ацетилирано нишесте
E1422 Ацетилиран адипат от нишесте
E1440 Хидроксил пропил нишесте
E1442 Хидрокси пропил динишесте фосфат
E1450 Нишесте натриев октенил сукцинат
E1451 Ацетилирано окислено нишесте
E1505 Триетил цитрат
E1518 Глицерил триацетат; триацетин
E1520 Пропилен гликол – Синтетичен носител за екстракти, аромати и подправки. Функционира като стабилизатор и овлажнител. Разни храни.

ДРУГИ ДОБАВКИ БЕЗ „Е“
Arrowroot Естествено растително нишесте, използвано като сгъстител. В глазури и желета.
Кофеин Естествен ароматизатор. Използва се в по-новите енергийни напитки.
Калциферол Витамин D – Обикновено се извлича от дрожди. Използва се за обогатяване на маргарина.
Калциев бромат  – Отлежаващ агент и подобрител на брашното. Използва се в хляба.
Казеин Естествено присъстващ млечен протеин, използван като емулгатор, текстуратор и хранителна добавка. Хлор Синтетично приготвен избелващ агент – Бяло брашно, бял хляб, сладкиши и пудинги.
Хлорен диоксид Синтетично приготвена добавка, подобна на хлора. Използва се също като пречиствател на вода и окислител. Подобно на хлора.
Царевичен сироп Глюкоз – получена от царевично или царевично нишесте. Използва се като подсладител. Разни храни.
Регулатор на дикалиева фосфатна киселина. Кремове на прах без млечни продукти.
Емулгатор на динатриев фосфат. Макарони продукти, сирене.
Хранителен костен фосфат Минерална добавка и агент против слепване, извлечен от животински кости.
Удължители Често продукт от соеви зърна, използван за приготвяне на месо. Месни продукти.
Фруктоза Естествено срещаща се захар, присъстваща в плодовете и меда. Действа като подсладител.
Желатин Протеинов екстракт от животински кости и тъкани. Използва се като стабилизатор и желиращ агент. Желета, глазури, някои десертни продукти.
Хидролизиран растителен протеин Произведен по химичен път от суров протеин. Подобрител на вкуса. Супи, сосове и месни продукти.
Инвертиран захарен сироп от 50% глюкоза и 50% фруктоза. Овлажнител и подсладител. Сладкарски изделия и сладки изделия.
Йод Намира се в морски дарове. Добавено към сол.
Лактоза Захар, присъстваща естествено в млякото. Използва се като овлажнител и подсладител. Адаптация за кърмачета.
Ниацин/никотинова киселина Естествено срещащ се витамин от група В. Добавя се за обогатяване на храната. Зърнени закуска.
Полисорбат 60 Приготвя се от сорбитол (Е420) и се използва като стабилизатор и емулгатор. Хляб и печени продукти.
Калиев бромат Окислител, подобрител и избелващ агент, произведени синтетично. Добавя се към брашното.
Натриев хлорид/сол Естествен минерал. Действа като консервант и подобрител на вкуса. Разни храни.
Захароза от захарна тръстика или цвекло. Предлага се като меласа, гранулиран кастер, глазура и захар демерара. Консервант и подсладител.
Тиамин  – естествено срещащ се витамин В1, обикновено произвеждан. Добавя се за обогатяване на храната. Зърнени закуска.
Ванилин Естествено срещащ се аромат, обикновено произведен синтетично. Печени продукти.
Жълто 2G Синтетично багрило с въглищен катран, жълто на цвят. Намира се в безалкохолни напитки, торти, бисквити, пудинги, месни продукти, сосове, консервирани и пакетирани полуфабрикати и сладкарски изделия

Автор: Линда Робертович
www.HealthSportSpirit.com

https://www.fda.gov/
https://dermnetnz.org/