Този сорт тиква ми е любим и се води за най-здравословния, освен, че се готви много бързо и лесно, а може да се консумира и сурова!

Не трябва да забравяме, че сезонните плодове и зеленчуци са най-добрите за организма и определено не са със случаен хранителен състав.

Тиквата е с много ползи за очите и зрението тъй като съдържа лутеин и зеаксантин. Наред с бета-каротина и витамин А защитава очите от ултравиолетови лъчи и  от дегенерация на макулата. Това се счита за нелечимо очно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението.

Добрият източник на диетични фибри може да  помогне за поддържане на теглото в баланс и има около 65 ккал./100гр. Фибрите и помагат за контрола на  кръвната захар тъй като съдържат вид влакно, което не е смилаемо. При хора с диабет, това може да помогне да запази кръвната захар от покачване след хранене, защото този сорт тиква има нисък гликемичен индекс.

Както споменах съдържаща бета-каротин, но също така и витамин С, цинк и натрий , а те са свързани със здрава костна маса при жени в менопауза.

Яденето на тиква увеличава имунната функция и може да помогне за намаляване на риска от белодробна инфекция или пневмония. Може също така да ви помогне да се предпазите от други недостатъци на имунната система, като сърдечно-съдови заболявания.
Поради високото си съдържание на микроси и антиоксиданти, може да има противо-възпалителни свойства, като  помага да се намали риска от заболявания, свързани с възпалението, като ревматоиден артрит, автоимунно заболяване, рак.

Колкото по наситен е цвета на един плод или зеленчук, толкова по-богато е неговото съдържание на каротеноиди – фитохимикали са мастноразтворимите молекули, които са изключително мощни антиоксиданти, а те са в основата за борбата ни със свободните радикали.

Съдържа:

Повече от 100% от дневната  нужда от витамин А
Близо 40% от дневната нужда от витамин С
Около 15% от дневната  нужда от магнезий
Около 18% от дневната  нужда от калий
Около 5% от дневната  нужда от калций

Рецептите с тиква са изключително много, макар че в България сме свикнали да я консумираме основно печена. Три от моите любими рецепти, може да видите в линка, като те са взаимно свързани  т.е. първо печем тиквата и после я консумираме в различни варианти:

https://www.healthsportspirit.com/?p=2783&preview=true

Автор:
Линда Робертович