Киви

Кивитo е малък плод с големи ползи за здравето. Този плод е нискокалоричен и е с ниско съдържание на мазнини. Киви със среден размер осигурява около 42 – 60 ккал., като това зависи от това колко е узрял плода.

Гликемичния индекс на кивито е изключително нисък, което предотвратява моменталното повишаване на нивата на кръвната захар. Кивито съдържа и инозитол, който е ензим, който помага да се поддържа нивото на кръвната захар в контрол.

Той е богат източник на витамини и диетични фибри. Има по-високо съдържание на витамин С в сравнение с други плодове. Съдържа и витамини: А,К,Е, фолати.
Благодарение на съдържанието си на Витамин Ц, което помага да се пречистваме от свободните радикали, които увреждат клетките ни и могат да доведат до рак на кожата ни, той е добра противоракова храна, също така предотвратява рак на дебелото черво. Месото на този плод съдържа разтворими фибри, които насърчават растежа на добри бактерии в дебелото черво, намаляващи рака на дебелото черво.Подобрява функцията на червата при страдащи от синдром на раздразненото черво със запек.
Плодът съдържа още мед, холин, магнезий, желязо, манган, хлорид и фосфор. Съдържа също каротиноиди като лутеин, зеаксантин и бета каротин. Изключително полезен за жени плануващи бременност и за активно спортуващи.
Помага при пациенти с болестта на Алцхаймер, като ограничава увреждането на невроните в мозъка.Семената от киви са отличен източник на омега-3 мастни киселини, а както знаем те са много важни за сърдечната дейност и са със силно противо-възпалително действие.

Консумирайте умерено и балансирано. При прекомерно консумиране може да доведе до странични ефекти, въпреки, че дозата не е известно колко е на кг. телесно тегло или пол!

Автор: Линда Робертович

Wellness Coach
www.HealthSportSpirit.com